Economia Romaniei are un potential de crestere mai mare de 5,5%, insa mediul de afaceri nu mai are incredere si amana investitiile, iar efectele se vor vedea mai ales dupa 2020, a declarat, luni, Dragos Anastasiu, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca mediul de afaceri nu gandeste pe termen scurt, ci in decade, mai ales investitorii straini.

"Bugetele noastre de companii se fac prin septembrie-octombrie pentru anul viitor si iei in calcul dezvoltarea tarii, dezvoltarea industriei tale, a Europei. La inceputul lunii decembrie, toate bugetele noastre sunt terminate. Apoi vine o ordonanta de urgenta care schimba bugetele tuturor companiilor din Romania de la 1 ianuarie. Hai ca noi, romanii, ne-am mai obisnuit, dar cum se vede aceasta situatie de catre investitorii straini? Este foarte grav ce se intampla, se pierde increderea", a spus Anastasiu, potrivit Agerpres.

Oficialul ANAT a subliniat ca economia tarii are potentialul de a creste cu mai mult de 5,5%, insa nu se va intampla acest lucru din cauza lipsei de incredere.

"In acest context de totala neincredere se intampla un lucru, lumea se gandeste de sapte ori inainte sa investeasca. Romania este o tara cu potential extraordinar, insa in aceasta galceava generala lucrurile nu vor fi asa cum ne dorim, iar efectele se vor vedea mai ales din 2020 incolo. Proiectele de investitii se pun pe hold, eu insumi am oprit doua proiecte pentru ca nu am incredere, mai ales ca punem bancile la zid, cele care ar trebui sa finanteze economia", a aratat el.

Anastasiu a subliniat ca este foarte important sentimentul investitorilor.

"Daca ne tot plangem si tot zicem de criza, chiar va veni criza. Daca toti se setam pe criza si incepem sa taiem, e home made, ne-o facem singuri. Fac din nou apel la dialog, care a lipsit cu desavarsire, dar nu din cauza noastra, noi am facut atata dialog de ne doare gura, am produs atatea materiale cat n-am produs in viata noastra. Nu e treaba noastra sa facem politici publice", a mai spus reprezentantul mediului de afaceri.

El a amintit si ca ordonanta privind revolutia fiscala nu a devenit inca lege, iar o modificare a acesteia ar avea efecte dezastruoase in mediul de afaceri.

"Ce catastrofa ar fi ca dupa un an jumate sa se schimbe ceva. Ne pune pe ganduri pe unii, iar pe altii ii pune pe fuga si nimeni nu performeaza. Ne-am bucurat in ultimii doi ani ca au crescut salariile si pensiile si este normal sa fie asa, vrem si noi sa ne dezvoltam, toate aceste lucruri nu vor putea fi platite daca economia nu poate tura la maximum. Si nu va putea tura atata timp cat nu va fi incredere. Daca bugetul pe anul in curs este facut in februarie, cand toate companiile au deja bugetele facute si ne asteptam la noi schimbari, in ritmul asta ne vom trezi in gard", a precizat vicepresedintele ANAT.

Sursa foto: Agerpres / Cristian Nistor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri