Ministerul Energiei are in plan reorganizarea productiei de energie prin infiintarea unei noi companii in care sa fie incluse atat centralele pe carbune, cat si cele hidro, a declarat, marti, Doru Visan, secretar de stat in minister: "Vrem sa reorganizam productia de energie;cea mai buna combinatie este carbunele cu energia hidro", a tinut sa precizeze acesta.

El a explicat ca Romania a importat din ce in ce mai multa energie in primele doua luni de iarna, ca urmare a pretului mare de pe piata interna, iar, daca nu se regandeste structura productiei, vor fi la nesfarsit aceleasi probleme.

Visan a aratat ca un studiu realizat de minister inainte de debutul sezonului rece a relevat faptul ca, desi statistic Romania dispune de capacitati de productie de 24.000 de MW, din acestea lipsesc 8.000 de MW.

"Din cei 24.000 MW, 8.000 lipsesc din cauza unor conditii juridice, de finantare, de conditii de mediu, tehnice, nu mai sunt. Aceasta este realitatea de la care sa plecam in abordarea anului viitor. Acesti 8.000 de MW trebuie sa dispara ca licentiere, pentru a veni cu investitii in plus. Acest proces de delicentiere este obligatoriu si il vom incepe dupa aprilie", a explicat secretarul de stat, potrivit Agerpres.

Astfel ca, in ultimii ani, au inceput situatii de neacoperire a consumului, ca urmare a indisponibilitatii resurselor si a capacitatilor.

In noiembrie, Romania a exportat 40-50 de MW, in decembrie importul a fost de 198 de MW, iar in ianuarie importul a crescut la 400 de MW.

"Cauzele sunt strict comerciale. Energia curge de la pretul mai mic spre pretul mai mare, asa ca trebuie sa ne uitam in interior de ce s-a intamplat. Cauza principala este dezechilibrul dintre cerere si oferta, cererea a fost mult mai mare in fiecare moment. Cresterea pretului la certificatul de emisii a avut si ea o influenta majora. Ea nu a fost nici macar anticipata. A crescut de la 7 euro la 25 de euro, cu o medie de 23 de euro in ultimele luni", a completat oficialul ministerial.

Astfel ca in piata am avut un pret marginal, dictat de carbune, care si-a internalizat costul cu certificatele de emisii si, de aici, si comportamentul celorlalti participanti la piata, care au pus la vanzare cantitati mici cu preturi mari, a subliniat Visan. Toate acestea, completate de productia mica de energie hidro si eoliana, care sunt cele mai ieftine.

"Astfel ca acoperirea consumului s-a facut comercial din import, din zona Cehiei. Structura actuala a productiei de energie, monocombustibil, este cea mai paguboasa. Daca nu atacam frontal, vom avea la nesfarsit aceleasi probleme. Cehia are companii pe mixt si poate sa livreze energie ieftina", a continuat el.

Intrebat daca solutia la care se gandeste este aceea de a combina productia pe carbune cu cea hidroelectrica, Visan a raspuns: "Statul este actionar si la Hidroelectrica, si la carbune. Cea mai buna combinatie este carbunele cu Hidroelectrica, intr-o companie noua".

O alta idee enuntata de acesta este ca statul sa rascumpere actiunile detinute de Fondul Proprietatea la producatorii de energie.

"Aceasta propunere va fi lansata in dezbatere publica. Este o varianta de lucru. Suntem constienti de dificultatile care exista, intrucat a mai existat aceasta intentie anii trecuti, ajunsese intr-un studiu foarte avansat si a fost blocata", a mai spus secretarul de stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri