Uniunea Salvati Romania (USR), partid condus de catre deputatul Dan Barna (foto), a facut public un set de masuri fiscale si reforme al caror scop final este repatrierea romanilor plecati la munca in strainatate, reducerea cu 50% a gradului de emigrare, precum si o transformare “radicala” a Agentiei Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Programul fiscal al USR vizeaza reducerea taxelor pe munca, incurajarea investitiilor productive si promovarea unor reforme cu impact direct asupra ANAF.

Reducerea taxelor pe munca

Tinta USR este de a scadea cu cel putin 10 puncte procentuale povara fiscala (de la 45-50% la 35%), ceea ce ar permite cresteri salariale nete de aproximativ 20%.
Masurile propuse includ:

  • Scutire de impozit pe venit pana la un salariu mediu minim pentru toti angajatii.
  • O contributie pentru pensie (CAS) progresiva in functie de varsta, astfel: angajatii tineri, cu o varsta de pana la 21 de ani, vor fi scutiti de CAS; Contributia obligatorie pentru pensii se va mari cu 5% pentru fiecare an pana la cota standard de 25 (21 de ani = contributie de 5%; 22 de ani = 10%; 23 de ani = 15%; 24 de ani = 20%; orice varsta peste 24 de ani = 25%). “O astfel de masura ar ajuta integrarea de la inceput a tinerilor pe piata muncii oficiala, acestia urmand sa fie nevoiti sa plateasca decat 10% CASS si 10% impozit pe venit”, sustin reprezentantii USR.
  • Reducerea CAS pe termen mediu la 20%, comparativ cu nivelul de 25% din prezent.
  • Scutirea de impozite si contributii pentru al doilea job.
  • 50% reducere impozite si contributii in primii 3 ani pentru angajatii care se intorc din diaspora sau care isi muta domiciliul in Romania la cel putin 150km distanta fata de un nou angajator.
  • Scutire de impozite si contributii pentru ucenici/elevi in filiera profesionala, daca angajatorul ofera cursuri incorporate in programa de bacalaureat profesional (conform propunerilor USR pentru reforma educatiei.
  • Scutirea supra-impozitarii muncii cu norma partiala.

Masuri fiscale tintite pentru a incuraja investitiile productive si repatrierea diasporei

Oficialii USR spun ca au ca obiectiv reducerea cu cel putin 50% a gradului de emigrare si de a creste cu 50% rata de investitii productive in economie.

Masurile propuse includ:

  • Reducerea taxei pe munca si TVA in special pentru IMM-uri din sectoarele cu evaziune ridicata si procent mare de angajati temporari (constructii, horeca, turism, agricultura de dimensiuni mici).
  • Reducerea taxelor pe munca, TVA si profit pentru firmele active in inovatie tehnologica – obligatia fiind de a pastra management-ul si proprietatea intelectuala in Romania si de a o monetiza in Romania (pe model olandez).
  • Eliminarea taxarii profitului re-investit (model Estonia).
  • Reducerea taxelor pe munca, TVA si profit pentru firmele care au majoritatea veniturilor din exporturi (excluzand insa exporturile intra-grup).

Reforma ANAF

In cazul ANAF, USR mizeaza in primul rand pe deblocarea planului de dezvoltare al institutiei cu finantare de la Banca Mondiala, a carui implementare a fost blocata anul trecut.

De asemenea, USR vrea sa coreleze nivelul de birocratie cu dimensiunea firmei, avand in vedere ca firmele mici nu pot suporta costuri fixe ridicate asociate birocratiei excesive.

“Propunem ca sarcina birocratica pentru firme sa fie redusa pentru firmele mici si mijlocii. Intreprinderile mici vor functiona mai mult pe baza de declaratie unica de conformitate pe proprie raspundere. Controalele pot fi facute de catre agentiile de resort numai la sesizarea de catre clienti. In acelasi timp, agentiile de control vor continua activitatile de autorizare si verificare ale afacerilor mijlocii si mari”, spun reprezentantii partidului.

Acestia propun si o masura care ar permite ca adresa de corespondenta a unei firme sau a unei PFA sa poata fi o adresa electronica. In acest fel s-ar obtine dematerializarea sediului social si eliminarea birocratiei care inconjoara deschiderea si modificarea sediului social.

In vederea profesionalizarii si depolitizarii ANAF, principalele masuri propuse de USR sunt:

  • Introducerea unui board al ANAF care va fi independent si format exclusiv de profesionisti. Board-ul va decide si va evalua conducerea ANAF.
  • Managerii si functionarii de rang mediu vor fi evaluati anual si transparent, inclusiv de evaluatori profesionisti. Cel putin 30% din salarizarea lor va fi baza de bonus de performanta (nu corelat doar cu colectarea, ci si cu cunostintele tehnice, planul de management, etc).
  • Implementarea unor metode de analiza informatica din bazele de date ale statului de tip 360 grade pentru firme, administratori si persoane cu venituri sau active importante.
  • Standardizarea procedurilor de analiza si control (la nivel secotiral, pe tipuri de firme si contribuabili).

Cum vrea USR sa finanteze masurile propuse

USR anticipeaza ca masurile fiscale propuse ar avea un cost maxim de 30 mld. lei, implementarea acestora urmand sa se realizeze gradual, timp de 4 ani. Principalele surse de finantare pe care USR mizeaza sunt urmatoarele:

  • Reducerea drastica a evaziunii fiscale. Tinta este de a impozita veniturile gri a cel putin 500.000 de angajati suplimentari (4,2 mld. lei) si de a transparentiza venituri ale firmelor nedeclarate de cel putin 10 mld. lei, cu un impact bugetar de 1,5 mld. lei.
  • Taxa pe consumul suplimentar generat pentru reducerea taxelor de 3,4 mld. lei.
  • Cresterea numarului de angajati in economie cu cel putin 300.000 (crestere salarii, beneficii pentru repatriere din diaspora, activitate suplimentara din veniturile nete crescute) cu un implact bugetar direct de 6,3 mld. lei. In plus, angajatorii acestora vor generala la buget aproximativ 2,4 mld. lei sub forma de TVA.
  • Taierea pensiilor speciale si cumul pensie/salariu la stat, cu un impact bugetar estimat la 7 mld. lei.
  • Reducere cu 75.000 a personalului din administratia publica, cu un impact bugetar estimat la 5 mld. lei.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri