Liberalizarea accesului persoanelor straine la depozitele in lei este de asteptat sa aduca sume mari in valuta.
Angajamentul Romaniei fata de Uniunea Europeana de a liberaliza total contul de capital pina la momentul aderarii a inclus deja tara noastra in rindul statelor atractive pentru investitii de portofoliu. Analistii straini anticipeaza aprecierea monedei nationale fata de principalele valute, ceea ce va face titlurile financiare romanesti foarte atractive pentru investitori.

Goana dupa profit

Investitorii in cautare de profituri substantiale pe pietele in dezvoltare prefera obligatiunile in moneda nationala in defavoarea obligatiunilor de stat, atrasi de nivelul superior de lichiditate si de perspectiva aprecierii devizelor locale, una dintre cele mai atractive piete fiind Romania, potrivit Reuters. In atentia investitorilor se afla acele piete unde moneda nationala este cel mai probabil sa se aprecieze in 2005. Una dintre tarile favorite este Romania, investitorii fiind tot mai prezenti pe piata autohtona de capital pe masura ce controlul statului este eliminat treptat, in conformitate cu cerintele aderarii la UE. Incepind cu luna aprilie, persoanele straine pot detine depozite in lei. Romania este foarte atractiva. In eventualitatea unor intrari de capital de un miliard de dolari, moneda s-ar aprecia simtitor, a declarat Tim Ash, analist pentru Bear Stearns, care a adaugat accesul la piata ar putea fi inca dificil de realizat. Principalele avantaje, dar si marile riscuri ale investitiei pe pietele obligatiunilor denominate in moneda nationala vin din directia de evolutie a devizei locale. In cazul obligatiunilor de stat, singura preocupare a investitorilor este solvabi-litatea respectivei tari. In schimb, investitiile in obligatiuni denominate in moneda nationala sint precedate de obtinerea de informatii privind perspectiva inflatiei, a ratei dobinzii si a ratei de schimb.

Calendar

Strainii vor avea acces la titlurile financiare emise in Romania inainte de aderarea la Uniunea Europeana. Din aprilie, strainii vor avea acces la depozitele in lei. In ceea ce priveste titlurile de pe piata monetara, certificate de depozit, titluri emise de stat, obligatiuni, alte titluri financiare, acestea sint cuprinse in calendarul liberalizarii contului curent spre sfirsitul anului 2006, arata Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri