Firmele mici si mijlocii din Romania isi vor putea spune parerea despre actele normative care le afecteaza activitatea in timp real. CNIPMMR a lansat o aplicatie mobila intitulata “Test IMM” prin care va cere parerea firmelor membre cu privire la actele normative propuse sau adoptate de autoritati si care au impact asupra mediului de afaceri.

Lagislatia romaneasca prevede ca orice proiect de act normativ care are impact asupra micilor inrteprinzatori trebuie supus Testului IMM inainte de a intra pe circuitul de avizare. Cum Guvernul nu mai tine cont de multa vreme de aceasta prevedere, Consiliul pentru IMM-uri a preluat aceasta sarcina. Insa, din cauza faptului ca actele normative sunt adoptate fara consultari cu partenerii din mediul de afaceri si, de regula, pe repede inainte, Testul IMM se realizeaza dupa intrarea acestora in vigoare. Cel mai recent caz este reprezentat de Ordonanta 114/2018, pentru care Consiliul a reusit sa realizeze testul abia dupa intrarea acesteia in vigoare si pe un numar restrans de participanti, din cauza complexitatii actului normativ si a timpului scurt in care li s-a solicitat raspuns.

In aceste conditii, pentru a obtine o reactie mai rapida si de la mai multe firme, Consiliul National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) a dezvoltat o aplicatie mobila "Test IMM". Astfel, sondajele initiate de Consiliu, vor fi introduse in aplicatie, iar antreprenorii le vor putea completa tot acolo. In acest mod, acestia isi pot exprima rapid opinia despre initiativele legislative nou aparute si pot transmite autoritatilor modul in care le este afectata afacerea.

Procedura de contactare a firmelor se simplifica

Aplicatia "Test IMM" este disponibila in sistemele de operare Android si IOS, precum si in varianta pentru desktop.

"Aceasta este prima aplicatie la nivel global care realizeaza analiza de impact in randul IMM-urilor. Nu mai exista nicaieri, nici in Europa, nici in lume, o astfel de aplicatie", a declarat presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, in conferinta de lansare a aplicatiei.

Potrivit acestuia, sondajele pe care si CNIPMMR si Ministerul pentru Mediul de Afaceri le faceau in randul firmelor cu privire la impactul initiativelor legislative se derulau pana in prezent in urma unui sir foarte lung de e-mail-uri. Prin aceasta aplicatie, toata procedura este simplificata.

"Noi realizam un chestionar pe care il punem online, il trimitem membrilor nostri, il dam partenerilor, confederatiilor patronale, il trimitem pe diverse canale. La fel se intampla si la minister: exista un grup de organizatii, o lista intreaga de e-mail-uri si fiecare organizatie primeste acest test IMM. Apoi fiecare organizatie il trimite membrilor. Noi, care suntem sub o umbrela, trimitem federatiilor regionale, ele trimit patronatelor, patronatele trimit IMM-urilor. Deci va dati seama ce lant al slabiciunilor pe tot acest circuit pana ajunge la un antreprenor", a explicat oficialul CNIPMMR.

Cum functioneaza aplicatia?

In urmatoarea perioada, Consiliul va demara o campanie pentru a informa toti antreprenorii ca-si pot spune parerea prin intermediul acestei aplicatii, urmand ca autoritatile sa aiba acces la informatiile postate de ei in aplicatie.

"Practic, intreprinzatorul este la un click distanta de cel care initiaza o politica publica. Poate sa ii spuna in mod direct care este opinia lui asupra acelei politici publice", a continuat Jianu.

Pentru a intra in aplicatie, antreprenorul trebuie sa isi creeze un cont de autentificare pe baza datelor firmei (CUI-ul este obligatoriu). Dupa autentificare, pe prima pagina a aplicatiei se regasesc cele mai recente teste, care sunt inca active.

La final, aplicatia va genera grafice pe baza rezultatelor, in functie de care acestea vor fi interpretate. La aceste date vor avea acces participantii, reprezentantii Consiliului, dar pot fi accesate si de reprezentantii autoritatilor.

Campania face parte din proiectul "Cresterea capacitatii CNIPMMR de a formula si sustine politici publice alternative cu privire la activitatea sectorului IMM", derulata in cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri