Pentru ca anul acesta se implinesc 30 de ani de la caderea comunismului si revenirea Romaniei la o economie descentralizata, wall-street.ro a anuntat, inca de la inceputul anului, derularea proiectului “30 de ani de Capitalism”, in cadrul caruia lansam sectiunea speciala, cu articole dedicate care reflecta evolutia economiei romanesti in cei 30 de ani si care puncteaza momentele de cotitura in “viata” unor companii, in special cele de trecere din proprietatea de stat in cea privata.

In sectiune se vor gasi reflectate evenimente reper in instoria nationala, cu impact semnificativ in economie, cum ar fi aderarea la Alianta Nord-Altrantica (NATO) sau aderarea la Uniunea Europeana.

La 30 de ani de la caderea comunismului in Romania, economia nationala arata, cu siguranta, complet diferit. Peisajul anilor ‘90, dominat de buticurile de la colturile de strada si “baietii” care vindeau valuta in preajma obiectivelor importante de “business” a fost inlocuit complet de centre comerciale moderne, case de schimb valutar reglementate si sucursale bancare elegante.

Totusi, daca ne uitam in jurul nostru, la tarile care au pornit din aproximativ “aceeasi pozitie”, nu putem sa nu ne punem intrebarea “Se putea obtine mai mult in acesti 30 de ani?”.

Chiar in anul 1990, politologul Silviu Brucan lansa o previziune considerata sumbra la acea vreme si anume ca “pentru a deprinde democratia, romanii vor avea nevoie de 20 de ani”.

Citeste si:
Cum vad ambasadorii straini Romania, la 30 de ani de la Revolutie
Cum vad ambasadorii straini...

Si pentru ca in aceasta perioada tocmai aceste deziderate la care am aspirat cu totii dupa iesirea din bezna comunismului, respectiv “capitalismul” si “democratia”, sunt puse in discutie, ne propunem sa realizam o retrospectiva a celor 30 de ani pentru a semnala “campionii”, “perdantii”, deciziile care au dus la crestere, greselile pe care le-am platit cu totii scump.

In cadrul sectiunii veti regasi povestile de succes ale marcilor de sufle pentru majoritatea romanilor, care au reusit sa treaca peste greutatile tranzitiei, s-au repozitionat pe piata si continua sa atraga clientii si astazi, dar si exemple de greseli din care cei care sunt la inceput de drum in zona antreprenoriatului pot invata.

Partenerii proiectului 30 de ani de capitalism sunt: Grampet Group (Gold partner), OTP Bank (Silver partner) si CITR (Silver partner).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
CEO Farmec: Dupa 30 de ani de democratie, Romania este inca instabila