Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, da inapoi si nu mai promite scaderea ratelor odata cu recalcularea indicelui ROBOR. Masura nu va fi aplicata retroactiv, ci doar noilor imprumuturi. Pentru cei care au deja credite, ministrul recomanda o refinantare care se negociaza cu banca.

„Propunerea noastra este ca de la un moment, dupa aparitia OUG, sa se treaca la aceasta formula. Intrebarea e cui se aplica noua formula. E clar, noilor credite in lei se va aplica, iar pentru creditele in derulare formula de schimbare este cea de refinantare.

Practic, cei care au credite in lei vor face o cerere de refinantare la aceeasi banca, sau la alte banci, si atunci, bazat pe noua formula de calcul, daca ea va fi mai atractiva, romanul va decide sa se finanteze de la aceasta banca sau de la o alta banca, dar daca se face de la o alta banca, va fi asa, o competitie intre banci si se va oferi o finantare mai ieftina pentru ca va fi afectata intr-un fel sau altul si cota de piata”, a tinut sa precizeze Eugen Teodorovici, ministrul de Finante, scrie Digi24.

Consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dancila, Darius Valcov, spunea la finalul lunii decembrie ca Guvernul si-a propus ca, pana la finalul anului, ratele celor care au datorii la banci sa coboare la jumatate din nivelul lor actual, Valcov sustinand ca, intr-o astfel de situatie, bancile nu vor mai avea de platit asa-numita taxa pe lacomie.

Consilierul premierului a spus ca, in noua luni ale anului trecut, bancile din Romania au avut venituri de 16 miliarde de lei, din care profitul a fost de 5,8 miliarde de lei, reprezentand 35 la suta din venituri. Valcov a aratat ca 10 miliarde din suma avansata provin din dobanzi, peste 20 la suta din venituri sunt obtinute din comisioane si zece la suta din schimbul valutar, toate cele trei componente fiind la cel mai mare nivel din UE.

„Nicaieri in lume nu se obtine asemenea profit in banca, ca si mod de comparatie este de sapte ori mai mare decat in Germania si de trei ori mai mare decat media europeana. Este enorm”, a apreciat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri