Analistii agentiei de evaluare a riscurilor financiare Standard&Poor's (S&P) estimeaza, pentru 2007, un avans al produsului intern brut (PIB) de 6%, peste media de 5% a tarilor cu un rating de "BBB" pentru creditele pe termen lung in valuta, a aratat raportul Indicatorilor Riscurilor de tara al S&P.

Desi Romania are un rating de "BBB-", cel mai mic din aceasta categorie, cresterea economica a Romaniei va fi devansata in 2007 doar de Kazakhstan (8,6%) si Bulgaria (6,2%) din categoria tarilor cu un calificativ de "BBB", estimeaza analistii agentiei de rating. S&P vede un PIB al Romaniei de 137,3 miliarde dolari in acest an.

La capitolul inflatie, Romania este deasupra mediei tarilor cu un rating al creditelor in valuta de "BBB". Astfel, inflatie medie anuala a Romaniei va fi in jurul valorii de 5,5% in 2007, peste media de 4,3% a tarilor "BBB", potrivit estimarilor analistilor S&P, informeaza NewsIn. Deficitul fiscal al Romaniei va fi de 2,5% din PIB in 2007, in conditiile in care media pe tarile "BBB" este de 1,3% in PIB, potrivit estimarilor S&P.

Deficitul de cont curent al Romaniei va urca pana la 11,9% din PIB in acest an, in conditiile in care media deficitului din tarile cu rating "BBB" este de 3,4%. Romania se claseaza, dupa Bulgaria, care va avea un deficit de cont curent de 12,6% in 2007, pe a doua pozitie a ponderii deficitului in PIB in randul tarilor cu acest calificativ al creditelor in valuta pe termen lung.

In privinta investitiilor, analistii agentiei de rating considera ca investitiile vor avea, in acest an, o pondere mai mare de un sfert (26%) in PIB, atingand astfel, nivelul de aproape 35,6 miliarde dolari. tarile din categoria "BBB" vor avea o pondere a investitiilor de 26% in PIB, sunt de parere S&P.

Investitiile straine directe (ISD) din Romania vor scadea in 2007, pana la 6,45 miliarde dolari, in conditiile in care rezultatele preliminare pentru 2006 arata un volum al investitiilor straine directe din Romania de 8,6 miliarde dolari. Ponderea in PIB a investitiilor straine directe din Romania va fi, in 2007, de 4,7% la anul, peste media de 3,2% afisata de tarile "BBB".

Analistii S&P considera ca somajul ar putea creste in acest an fata de ultimele date afisate de statistica. Potrivit estimarilor agentiei, rata somajului in 2007 va fi de 6,4%, in conditiile in care Institutul National de Statistica afisa o rata a somajului de 5,1% in luna octombrie, in scadere de la 5,7% din luna anterioara. Media estimata de S&P pentru tarile cu rating "BBB" indica o rata a somajului de 8,5%. Exporturile Romaniei vor creste in acelasi ritm cu al celorlalte tari "BBB", cu 8% in 2007, spune S&P.

CNP a estimat pentru 2006 o crestere economica de 7%, iar pentru acest, PIB-ul este estimat sa se majoreze cu 6,5%. Comisia Europeana estimeaza un avans economic de 5,8% in 2007. Proiectul de buget pe 2007 a fost construit pe o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat pentru anul 2007 un deficit de cont curent de 9,2% din PIB. seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI), Emmanuel van der Mensbrugghe, a estimat, cu ocazia consultarilor avute la Bucuresti, ca deficitul de cont curent se va situa in jurul valorii de 10,5% din PIB anul trecut, iar in 2007, ar putea atinge 13%.

Rata somajului pentru 2006 va fi de 6,8% si 6,7% anul acesta, conform prognozei oficiale de toamna a CNP. Comisia vede o crestere cu aproximativ 17% a exporturilor de bunuri in acest an, potrivit ultimei prognoze. Inflatia medie anuala estimata de CNP este de 5% pentru acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri