Investitiile straine directe in Romania au crescut in 2006 cu 34,1%, pana la 8.6 miliarde dolari, ritm egal cu media inregistrata la nivel global, de 34,3%, arata datele preliminare publicate de UNCTAD
Fluxul global de investitii straine directe a crescut pentru al treilea an consecutiv, pana la 1.230 miliarde dolari, insa recordul de peste 1.400 miliarde dolari din 2000 ramane nedoborat, potrivit primelor estimari din acest an ale Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).

"Cresterea investitiilor straine directe arata mai ales cresterea economica mare si peformantele economice puternice in multe parti ale lumii", a aratat UNCTAD, adaugand ca aceasta crestere a fost inregistrata atat in tarile dezvoltate, cat si in randul celor in curs de dezvoltare. Liberalizarea politicilor pentru investitii si a anumitor norme pentru comert au stimulat in plus acest avans.

Volumul investitiilor straine directe in tarile in curs de dezvoltare a crescut cu 48% in 2006 si a atins nivelul de 800 miliarde dolari. Statele Unite ale Americii au fost cel mai mare beneficiar de investitii straine directe in 2006, atragand un volum de investitii de 177,3 miliarde dolari, conform NewsIn. Astfel, SUA au devansat Marea Britanie, liderul din 2005. Totusi, UE ramane cea mai mare zona beneficiara de investitii straine directe. in 2006, volumul acestora a ajuns la 549 miliarde dolari, ceea ce inseamna ca UE a beneficiat anul trecut de 45% din toate investitiile straine directe, la scara globala.

Potrivit UNCTAD, au aparut mai multe riscuri la nivel mondial, care ar putea avea implicatii asupra fluxurilor din si spre tarile dezvoltate. UNCTAD este de parere ca dezechilibrele la nivelul conturilor curente, pretul mare si volatil al petrolului si deficitul fiscal mare al tarilor din UE vor avea consecinte asupra perspectivei investitiilor straine directe in tarile dezvoltate.

Fluxul de investitiilor straine directe catre tarile in curs de dezvoltare a crescut cu 10% anul trecut, iar pentru a economiile in tranzitie (Europa de Sud-Est si Comunitatea Statelor Independente), cresterea a fost de 56,2%.

Dupa un avans mic in 2005, fluxul investitiilor straine directe spre 19 tari din Europa de Sud-Est si Comunitatea Statelor Independente a crescut semnificativ in 2006, al saselea an de cresteri pentru regiune. Fluxul catre Rusia aproape s-a dublat, pana la 28,4 miliarde dolari. "Investitiile straine directe vor ramane animate, in mod special, in tarile ce au aderat la UE pe 1 ianuarie 2007 (Bulgaria si Romania) si in economiile mari precum Rusia sau Ucraina", se spune intr-un comunicat UNCTAD.

Crestererea economica se va incetini moderat in 2006. "Cresterea globala continua a dezechilibrelor externe, fluctuatii mari ale ratelor de schimb, cresterea ratelor dobanzilor si marirea presiunilor inflationiste si pretul mare si volatil al bunurilor duc spre riscuri care ar putea impiedica fluxurile de investitii straine directe si ar putea duce la o incetinire a cresterii rapide a investitiilor straine directe, inregistrata la scara globala in ultimii ani", a aratat UNCTAD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri