Parlamentul European si Consiliul au ajuns marti, 2 aprilie, la un acord provizoriu privind consolidarea normelor in materie de protectie a consumatorilor si aplicarea mai eficienta a acestora. Principalele imbunatatiri vor fi sporirea gradului de transparenta de care beneficiaza consumatorii atunci cand fac cumparaturi online, sanctiuni si norme clare care sa abordeze problema dublului standard de calitate a produselor in UE. Comisia Europeana a propus noile norme in luna aprilie a anului trecut, in cadrul pachetului intitulat „Noile avantaje pentru consumatori”, se arata intr-un comunicat publicat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

„Pachetul aprobat astazi este menit sa-i protejeze pe consumatori printr-o transparenta sporita si printr-o aplicare ferma a normelor, in cazul in care sunt indusi in eroare. Datorita acestui pachet, consumatorii vor sti ce cumpara si de la cine cumpara”, a declarat prim-vicepresedintele Timmermans.

„Acest pachet va pune capat standardelor duble din cadrul pietei unice. Consumatorii nu ar mai trebui sa fie indusi in eroare de produse diferite prezentate ca fiind identice. Comerciantii care vor continua sa-i insele pe consumatori vor fi aspru sanctionati. De asemenea, acest pachet va asigura o protectie sporita a consumatorilor in mediul online si va imbunatati transparenta cumparaturilor online”, a adaugat Vera Jourova, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen.

Masurile adoptate vor oferi consumatorilor beneficii concrete, transmite Reprezentanta Comisiei Europene.

Introducerea unor sanctiuni eficace pentru incalcarile legislatiei UE privind protectia consumatorilor: autoritatile nationale de protectie a consumatorilor vor avea competenta de a impune sanctiuni eficace, proportionale si disuasive intr-un mod coordonat. Pentru incalcarile pe scara larga care ii afecteaza pe consumatorii din mai multe state membre ale UE si care fac obiectul unei aplicari coordonate la nivelul UE, amenda maxima care poate fi impusa in fiecare stat membru va fi de cel putin 4 % din cifra de afaceri anuala a comerciantului.

Combaterea dublului standard de calitate a produselor de consum: in noile norme se precizeaza ca faptul de a comercializa un produs ca fiind identic cu acelasi produs vandut in alte state membre, in conditiile in care, in realitate, respectivul produs are in mod semnificativ o compozitie sau caracteristici diferite nejustificate, constituie o practica inselatoare.

Consolidarea drepturilor consumatorilor in mediul online: atunci cand cumpara de pe o piata online, consumatorii vor trebui sa fie informati in mod clar daca vanzatorul produselor sau al serviciilor este un comerciant sau o persoana fizica, astfel incat sa stie de ce tip de protectie beneficiaza in cazul in care apar probleme. Atunci cand efectueaza cautari online, consumatorii vor fi informati in mod clar daca un rezultat al cautarii este platit de un comerciant. De asemenea, acestia vor fi informati cu privire la principalii parametri care determina clasificarea rezultatelor cautarii.

In continuare, acest acord provizoriu trebuie sa fie adoptat in mod oficial atat de Parlamentul European, cat si de Consiliu.

Pachetul intitulat „Noile avantaje pentru consumatori” vizeaza sa valorifice rezultatele deja obtinute de Comisia Juncker in ceea ce priveste imbunatatirea protectiei consumatorilor.

Pachetul intitulat „Noile avantaje pentru consumatori” a fost alcatuit din doua propuneri de directiva:

  • O propunere de modificare a Directivei Consiliului privind clauzele abuzive in contractele incheiate cu consumatorii, a Directivei privind protectia consumatorului prin indicarea preturilor produselor oferite consumatorilor, a Directivei privind practicile comerciale neloiale ale intreprinderilor fata de consumatori si a Directivei privind drepturile consumatorilor. Aceasta propunere vizeaza sa asigure o mai buna respectare a normelor UE in materie de protectie a consumatorilor si modernizarea acestor norme, in special prin prisma evolutiilor digitale.
  • O propunere privind actiunile de reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor si de abrogare a Directivei 2009/22/CE privind actiunile in incetare.Aceasta propunere vizeaza sa imbunatateasca instrumentele menite sa puna capat practicilor ilegale si sa faciliteze despagubirea consumatorilor in cazurile in care un numar mare de persoane sunt victime ale aceleiasi incalcari a drepturilor consumatorilor, intr-o situatie de prejudiciu colectiv. Activitatea privind aceasta a doua directiva continua in cadrul Parlamentului European si al Consiliului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri