Fondul European de Investitii (FEI) a semnat patru acorduri de finantare in Romania, prin care studentii si IMM-urile vor beneficia de peste 170 de milioane de euro, potrivit comunicatului emis miercuri.

FEI si institutia financiara nebancara FINS au semnat primul acord de garantare Erasmus+ din Romania, care va permite FINS sa ofere un nou produs de creditare pentru studentii care doresc sa continue studiile la master in strainatate. Aproape 450 de studenti vor beneficia de credite pentru a studia in alta tara din UE, precum Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia si Turcia. Acordul de 4,5 milioane de euro a fost semnat in cadrul facilitatii de garantare Erasmus+, care este finantata de Uniunea Europeana si administrata de Fondul European de Investitii.

FEI a semnat acorduri in cadrul facilitatii de garantare COSME in sprijinul intreprinderilor mici si mijlocii cu CEC Bank S.A., Deutsche Leasing Romania IFN S.A. si Libra Internet Bank S.A. Acordurile vor permite acestor institutii sa ofere noi credite in valoare de aproximativ 168 de milioane de euro pentru IMM-uri romanesti. Acordurile sunt sustinute de Fondul European pentru Investitii Strategice (FEIS), principala componenta a Planului de Investitii pentru Europa, si vor facilita accesul la credite si finantari de leasing pentru aproape 3.000 IMM-uri.

“Pentru prima data in Romania, FEI va sprijini accesul la finantare pentru 450 de studenti care vor putea obtine credite pentru costul studiilor, sporind astfel posibilitatile de instruire pentru o gama mai larga de studenti. De asemenea, prin noile noastre acorduri COSME, vor imbunatati conditiile de finantare pentru 3.000 IMM-uri. Astfel, se va imbunatati competitivitatea unui segment important al economiei romanesti, care constituie motorul cresterii economice, crearii de locuri de munca si inovarii”, a declarat directorul general adjunct al FEI, Roger Havenith.

Fondul European de Investitii face parte din Grupul Bancii Europene de Investitii. Principala misiune a FEI este sa sprijine intreprinderile mici si mijlocii din Europa prin facilitarea accesului acestora la finantare. FEI dezvolta instrumente de capital de risc, garantare si microfinantare adresate in mod special acestui segment de piata.

Planul de Investitii pentru Europa, asa-numitul Plan Juncker, este una din prioritatile Comisiei Europene. Acesta se axeaza pe dezvoltarea investitiilor in scopul sporirii locurilor de munca, cresterea prin utilizarea inteligenta a resurselor financiare noi si existente, inlaturarea obstacolelor din calea investitiilor, oferirea de vizibilitate si asistenta tehnica pentru proiectele de investitii.

Fondul European pentru Investitii Strategice (FEIS) este pilonul principal al Planului Juncker si ofera garantii de prima pierdere, astfel incat BEI sa poata investi in mai multe proiecte cu grad mai mare de risc. Proiectele si contractele aprobate spre finantare in cadrul FEIS vor mobiliza investitii estimate la peste 390 de miliarde de euro, din care 2,6 miliarde de euro pentru Romania si vor sprijini 929.000 de IMM-uri in cele 28 tari ale UE.

COSME este programul UE pentru competitivitatea intreprinderilor mici si mijlocii care se desfasoara intre 2014 si 2020 cu un buget total de 2,3 miliarde de euro. Peste 60% din program va fi alocat sprijinirii accesului la finantare pentru IMM-urile europene prin doua instrumente financiare. Astfel, Facilitatea de Garantare COSME ofera garantii si contragarantii institutiilor financiare, pentru ca acestea sa poata oferi IMM-urilor mai multe credite si finantari de leasing. Aceasta facilitate include si securitizarea portofoliilor de credite IMM. De asemenea, programul COSME investeste prin Facilitatea de Equity COSME in fonduri de capital de risc pentru IMM-uri aflate in etapele de extindere si crestere. Programul COSME continua fostul program CIP 2007-2013 (Programul-cadru pentru competitivitate si inovare), care a mobilizat credite de aproape 21 de miliarde de euro si finantari de capital de risc de peste 3 miliarde de euro pentru peste 384.000 de IMM-uri din intreaga Europa.

Prin programul Erasmus+, din care face parte Facilitatea de Garantare a Creditelor pentru Studii de Master ”Erasmus+”, aproximativ 300.000 studenti si angajati se instruiesc, lucreaza sau efectueaza stagii in alte tari europene in fiecare an.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri