Peste 3.000 de localitati din Romania pot candida pentru a obtine vouchere in valoare de 15.000 de euro fiecare, pe care municipalitatile le pot folosi pentru a instala retele Wi-Fi in spatii publice, inclusiv in parcuri si piete.

In data de 4 aprilie 2019, la ora 13:00, Comisia Europeana va da startul unei noi serii de inscrieri pentru WiFi4EU. Municipalitatile si grupurile de municipalitati din UE interesate vor putea face acest lucru pana in data de 5 aprilie 2019, ora 17:00.

In aceasta etapa, Uniunea Europeana pune la dispozitie 3.400 de vouchere in valoare de 15.000 de euro fiecare, pe care municipalitatile din blocul comunitar le pot folosi pentru a instala retele Wi-Fi in spatii publice, inclusiv in primarii, biblioteci, muzee, parcuri si piete.

Cele 3.194 de municipalitati, administratii locale echivalente si entitati, care isi pot depune candidatura pentru a participa la initiativa WiFi4EU, au fost convenite cu fiecare tara participanta. Lista localitatilor poate fi accesata aici.

Aceasta reprezinta cea de-a doua dintre cele cinci campanii de depunere a cererilor, care vor fi lansate pana la sfarsitul anului 2020.

Administratiile considerate eligibile vor primi un voucher in valoare de 15.000 de euro pentru a instala un hotspot Wi-Fi functional in termen de 1,5 ani de la acordarea acestuia. Voucherul va acoperi costurile echipamentului Wi-Fi si instalarea hotspoturilor in spatii publice. Administratiile care primesc un voucher vor trebui sa plateasca pentru conectivitate (abonament la internet) si intretinerea echipamentului pentru a oferi conectivitate Wi-Fi gratuita si de calitate superioara timp de cel putin 3 ani.

Programul este dedicat municipalitatilor din intreaga Uniune Europeana sau asociatiilor de municipalitati care actioneaza in numele acestora.

Pentru a fi eligibile, municipalitatile trebuie sa fie inregistrate pe portalul WiFi4EU.eu. Selectia se va face pe principiul "primului venit".

Retele finantate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fara publicitate si nu vor colecta date cu caracter personal. Finantarea va fi acordata numai retelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente si cu o calitate similara in acelasi spatiu public.

Pana in 2020, sunt puse la dispozitie 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru finantarea echipamentelor necesare in scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite in aproximativ 8.000 de localitati din toate statele membre, precum si in Norvegia si Islanda.

Cum ajunge internetul la sate?

Localitatile din mediul rural au nevoie de conexiuni la Internet in contextul in care numarul acestora este semnificativ mai redus decat cel din mediul urban.

In Romania, numarul total de conexiuni la internet mobil de banda larga era de 16,6 milioane la mijlocul anului 2017, in crestere anuala cu 12,5%, iar rata de penetrare a internetului mobil la nivel de populatie a ajuns la 85%. Numarul conexiunilor la internet fix in banda larga din Romania a ajuns la valoarea de 4,6 milioane la mijlocul acestui an, in crestere anuala cu 6%, potrivit datelor Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Numarul de conexiuni la internet fix instalate in mediul urban a crescut cu 8% comparativ cu prima jumatate a anului anterior, pana la 3,3 milioane, in timp ce numarul de conexiuni din mediul rural inregistreaza o crestere usoara de 3%, ajungand la valoarea de 1,3 milioane. Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix la nivel de gospodarii in mediul urban a atins 69%, respectiv 38% la nivel rural.

In ceea ce priveste existenta calculatoarelor in case, din totalul gospodariilor din Romania, aproape doua treimi, respectiv 65,6% au avut in anul 2017 un calculator acasa, 65,9% dintre acestea concentrandu‐se in mediul urban.

Mai mult, 68,6% dintre gospodariile din Romania au avut, in 2017, acces la reteaua de internet de acasa, 64,3% dintre acestea fiind localizate in mediul urban.

Pe medii de rezidenta, frecventa utilizarii calculatoarelor inregistreaza diferente semnificative in mediul urban fata de cel rural. Numarul de persoane care folosesc calculatorul in mediul urban este de aproape 1,7 ori mai mare fata de cel al utilizatorilor din mediul rural.

In functie de mediul de rezidenta s‐au inregistrat diferente in ceea ce priveste dotarea gospodariilor cu calculator. Astfel, daca dintre gospodariile din mediul urban 75,9% sunt dotate cu calculator acasa, in randul gospodariilor din mediul rural proportia acestora este de numai 51,9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri