Economia Romaniei va creste anul acesta cu un procent de 3,5%, iar bancile vor putea sa treaca, in cele din urma, peste taxa pe active introdusa de OUG 114 (Ordonanta Taxelor), anticipeaza Csaba Balint, analist macroeconomic in cadrul OTP Bank Romania.

“La inceputul lunii decembrie 2018 am pornit cu o estimare de crestere economica de 3,7%. Dupa anuntul OUG 117 si aparitia unor date macroeconomice mai slabe din zona euro am redus estimarea la 3%. Acum, dupa publicarea ultimei variante a OUG 114, prognoza de crestere economica pentru anul 2019 este de 3,5%”, mentioneaza Csaba Balint.

In noua varianta OUG 114, taxa pe activele financiare ale bancilor a fost modificat substantial. Aceasta nu va mai fi legata de ROBOR, se va aplica anual, diferentiat in functie de cota de piata a bancii, iar institutiile de credit aflate pe pierdere contabila vor fi scutite de la plata taxei. De asemenea, de sub incidenta acesteia au fost scoase si o serie de active financiare. In plus, taxa poate fi redusa, daca bancile ating un anumit nivel de creditare, sau reduc marja de dobanda.

Astfel, nivelul taxei ramane la 0,4% pentru activele bancilor cu o cota de piata de peste 1%, dar se va calcula pe an si se va plati semestrial. Pentru bancile cu o cota de piata sub acest nivel, taxa va fi de 0,2% pe an.

“Cu 0,2 – 0,4% bancile vor putea sa traiasca in 2019, mai ales acum cand inca avem crestere economica, cerere si salarii in urcare. Cred, de asemenea, ca bancile ar putea avea spatiu pentru a creste putin dobanzile la depozite, reducand ecartul fata de dobanzile la credite”, a declarat Csaba Balint.

Similar cu anii anteriori, consumul gospodariilor populatiei ar putea fi principalul motor al cresterii economice din Romania in anul 2019.

Economistii OTP se asteapta ca in anul 2019 investitiile sa inregistreze un avans modest, deoarece efectul pozitiv al absorbtiei fondurilor europene si presiunea asupra companiilor de a imbunatati productivitatea ar putea fi compensate, partial, de investitii mai reduse in sectorul energiei, telecomunicatiilor si financiar.

„Politicile fiscale pro-ciclice si neortodoxe, precum si deficitul de cont curent relativ ridicat si in crestere, semnaleaza acumularea de vulnerabilitati. Prin urmare, este de asteptat ca BNR sa ramana in continuare deosebit de vigilenta”, spune Balint.

La nivel global mai este loc de crestere economica, insa potentialul este limitat

Razboiul comercial si derapajele populiste reprezinta principalele amenintari pentru pietele financiare pe parcursul anului 2019.

„Tensiunile comerciale intre cele mai mari doua economii ale lumii, SUA si China, au provocat dureri de cap investitorilor de pe pietele financiare si au inceput sa atarne asupra cresterii economiei globale. Totodata, saga britanica privind Brexit-ul si problemele bugetului italian au creat ingrijorari suplimentare la nivelul Europei. Toti acesti factori au alimentat temerile privind incetinirea globala a economiei mondiale”, considera analistii OTP Bank.

Zona Euro a inregistrat la randul ei o incetinire neasteptata pe fondul temerilor privind Brexitul, dar si datorita dificultatilor de productie in industria auto sau protestelor masive din Franta a „vestelor galbene”.

„Avand in vedere tot acest context, in scenariul nostru de baza, ne asteptam pe parcursul anului 2019 ca ritmul de crestere economica sa se diminueze in continuare in toate economiile cheie ale lumii, fara a intra insa intr-o adevarata recesiune in acest an. Mai mult decat atat, credem ca o viitoare recesiune ar putea fi mai putin severa decat cea din 2008”, au concluzionat economistii OTP.

Sursa foto: OTP Bank

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri