Experientele neplacute pe care companiile belgiene le-au avut in parteneriatul public-privat cu autoritatile romane, exodul populatiei active din Romania si importanta infrastructurii in dezvoltarea economica a tarii sunt cateva dintre subiectele atinse, intr-un interviu acordat Wall-Street, de E.S. Dl. Thomas Baekelandt, Ambasadorul Regatului Belgiei in Romania.

In Romania nu functioneaza parteneriatul public-privat

“Belgia este unul dintre cei mai mari investitori in Romania, insa interesul companiilor belgiene pentru aceasta este exclusiv in domeniul privat, deoarece experienta avuta in parteneriate de tip public-privat a fost una neplacuta. Singura exceptie a fost Interparking, companie care detine mai multe parcari in Romania, printre care si cea de la Piata Universitatii”, explica diplomatul belgian.

Acesta a expus motivele pentru care incercarile de a lucra cu autoritatile din Romania nu au fost unele de succes. “Au fost cateva companii cu capital belgian implicate in proiecte cu statul, insa in Romania nu functioneza parteneriatul public-privat. Printre cauzele principale sunt intarzierea platilor, amanarea si schimbarea peste noapte a proiectelor sau greutatea cu care se obtin autorizatiile. Iar aceasta reputatie s-a transmis mai departe ceea ce a dus la o retinere a investitorilor pentru colaborari cu statul roman”, mai sustine Baekelandt care mai adauga ca doar cu garantii se poate lucra cu autoritatile locale.

Instabilitatea legislativa va intarzia decizia de a investi

Romania este inca o tara foarte atragatoare pentru investitorii belgieni, insa actuala guvernare, modificarea continua a legislatiei si introducerea de taxe de la o zi la alta determina atat investitorii staini cat si pe cei locali sa isi intarzie decizia de a investi, este de parere belgianul.

“In viitorul apropiat, investitiile belgiene in Romania vor fi puse pe “hold”. Cred ca s-ar putea chiar sa scada volumul investitiilor straine in Romania. Modificarile aduse de guvern in sistemul bancar nu sunt unele care sa creeze incredere in piata, ci din contra. Evident ca toate companiile se vor supune modificarilor, insa vor astepta inainte de a face noi investitii”, spune diplomatul belgian.

Tarile vecine, mai primitoare cu investitorii

Baekelandt a mai adaugat ca presa belgiana a relatat mai multe randuri despre investitori interesati de aceasta parte a Europei, iar alegerea nu a fost Romania.

“Aceasta parte a Europei este una foarte competitiva, dar tari precum Polonia, Slovacia, Ungaria sau Bulgaria sunt mai primitoare pentru investitorii straini. Pe langa problemele legate de modificari si taxe aparute peste noapte, infrastructura este o alta mare problema a Romaniei – atat cea rutiera, cat si cea feroviara”, sustine ambasadorul.

Pentru a imbunatati aceasta realitate, mai multi oameni de afaceri belgieni au investit in statii de tren langa Arad si Oradea. “Saptamanal, sunt 5 trenuri intermodulare care transporta marfa din Romania catre Gent. In aceste conditii, marfa ajunge in Belgia in aproximativ 36 de ore.”

Belgienii, in topul partenerilor economici ai Romaniei

Potrivit statisticilor europene, citate de diplomat, Belgia ocupa locul al patrulea in topul investitiilor straine in Romania, dupa Germania, Franta si Italia.

“In UE, este foarte dificil sa spui despre un produs ca este belgian, cum este la fel de dificil sa spui ca o investitie este belgiana pentru ca firmele cauta optimizarea taxelor. De aceea, putem avea investitii inregistrate in Luxemburg sau Olanda, dar investitorii din spatele acelor documente sunt belgieni', explica diplomatul.

Iar acesti investitori sunt in Romania datorita posibilitatilor pe care le ofera economia autohtona. Se concentreaza pe domenii variate, dar, in principal, sunt prezenti in real estate, logistica, industrie – mecanica si electronica - se fac multe piese care se asambleaza in alta parte petru a face un “produs european”.

O mica firma din Romania face “buletinul de pe mobil” al belgienilor

Chiar daca pe piata locala sunt prezente si companii belgiene mari (cum ar fi dezvoltatorul belgian de spaţii logistice WDP sau retailerul Mega Image), majoritatea invesitiilor belgiene de aici sunt companii mici si mijlocii, detinute in familie.

Avantajul companiilor mici este stabilitatea in procesul de luare a deciziilor – odata ce au investit in Romania, raman in Romania.

Iar una dintre acest companii mici este o firma IT cu circa 12 angajati, din Timisoara. Ei bine, aceasta companie din Romania face un proiect foarte important pentru Belgia: o aplicatie de mobil cu ajutorul careia cetatenii acestei tari se pot identifica, un fel de “buletin de pe mobil”.

Schimburile comerciale dintre Romania si Belgia s-au ridicat anul trecut la valoarea de 3,2 miliarde de euro: exporturile belgiene in Romania au ajuns la 2 miliarde de euro, in timp ce exporturile romanesti au fost in valoarea de 1,2 miliarde euro, princilalele produse fiind masini (300 de milioane de euro), produse agricole si produse chimice.

Exodul romanilor, esecul clasei politice

In jur de 100.000 de romani traiesc si lucreaza in prezent in Belgia, in conditiile in care in urma cu 5 ani numarul acestora era de doar 20.000.

“Majoritatea romanilor din Belgia au emigrat in familie, de aceea cred ca sansele sa ramana acolo sunt foarte mari. Multi lucreaza in domeniul medical, inginerie sau constructii, foarte multi in zona flamanda a tarii. Angajatorii prefera sa lucreze cu romanii pentru ca sunt constiinciosi, bine pregatiti si invata foarte repede limba”, mai spune belgianul.

Acesta a dat exemplul unui mic orasel din Flandra de Vest, Roeselare, unde, pe fondul cresterii ponderii romanilor, autoritatile locale au invatat limba romana.

Chiar daca pentru belgieni angajatii romani sunt un asset important, pentru Romania reprezinta una dintre cele mai mari probleme.

Una dintre marile drame ale Romaniei este ca se goleste si nu poti construi un viitor tinerilor daca populatia activa pleaca. Este un esec al clasei politice ca acesti tineri aleg sa plece. Si nu fac asta doar pentru salarii, ci pentru a beneficia de un sistem medical mai bun sau educatie.

In Romania traiesc in prezent circa 8000 de belgieni, majoritatea oameni de afaceri sau pensionari care aleg sa se retraga aici.

Citeste si: INTERVIU cu Ambasadoarea Frantei: Romania poate deveni un hub industrial

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri