Noua organigrama a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului aprobata in aceasta saptamana, care include departamentele preluate de la Oficiul pentru Privatizare si Participatiile Statului in Industrie, pune accentul pe administrare, in detrimentul privatizarii.

Principala modificare facuta in structura institutiei este desfiintarea directiilor responsabile cu privatizarea si redenumirea lor in directii de valorificare. Doua noi directii de valorificare, numite Directia Valorificare Pachete Majoritare si Directia Valorificare Pachete Minoritare, se vor ocupa de privatizare, in timp ce administrarea devine un sector preponderent in structura AVAS. Astfel, privatizarea cade in sarcina vicepresedintelui care coordoneaza activitatea de valorificare.

Din acest motiv, noua organigrama prevede un nou post de vicepresedinte pentru activitatea de administrare, aparut in locul celui de vicepresedinte pentru privatizare, care va conduce doua directii generale: una pentru administrare portofoliu si alta pentru gestionarea creantelor. in cadrul directiei generale de administrare sunt comasate departamente noi care preiau mare parte dintre atributiile OPSPI: Directia Administrare Sector Energetic, Directia Administrare Industria de Aparare si Directia Administrare Societati Comerciale.

AVAS va avea in continuare patru vicepresedinti, informeaza NewsIn. Doi dintre acestia: Corin Nicolae Lunganu si Dan Marinescu raman cu actualele departamente in subordine, respectiv postprivatizare si afaceri europene (numita pana acum integrare europeana). in schimb, ceilalti doi vicepresedinti vor gestiona alte departamente. Astfel, Constantin Botez va trece de la conducerea directiilor de valorificare la cele de administrare, in timp ce Laszlo Gyerko, vicepresedinte pentru privatizare pana in prezent, va prelua valorificarea.

Noua organigrama a fost aprobata luni, 8 ianuarie 2007, de catre Consiliul de indrumare si Supraveghere al AVAS.

in decembrie 2006, guvernul a decis transferarea a 41 de societati de la OPSPI al Ministerului Economiei si Comertului la AVAS "pentru unificarea activitatii de privatizare la o singura institutie". Soarta societatilor de la MEC a fost luata in discutie si in vara lui 2006, premierul exprimandu-si intentia de a le transfera la AVAS, dar decizia a fost luata abia dupa ce PC a anuntat ca pleaca de la guvernare, lasand liber postul de la MEC ocupat pana atunci de catre reprezentantul sau Codrut seres.

Cele doua partide din Alianta au parut initial de acord, declarand ca functia va fi ocupata de un pedist. intelegerea a durat numai o zi pentru ca premierul Calin Popescu Tariceanu a propus, in sedinta de guvern, transferul la AVAS. Ideea lui Tariceanu i-a revoltat pe democrati, care si-au vazut portofoliile amputate odata cu pierderea controlului asupra societatilor pe care le gestionau. Acestia au protestat plecand din sedinta de guvern si anuntand ulterior ca nu mai vor postul de la MEC.

Desi cuvantul de ordine a fost "privatizare", iar declaratiile publice s-au axat pe importanta procesului de privatizare si pe unificarea acestuia la o singura institutie, fiind invocate in sprijinul afirmatiilor recomandarile UE si ale Bancii Mondiale, precum si succesul singular al AVAS in privatizarea BCR, adevarata miza a fost, de fapt, administrarea societatilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri