Lipsa atragerii investitiilor straine si a sustinerii sectorului privat sunt principalele cauze care duc la un nivel scazut al salariilor in mediul privat din tara noastra, considera Dan Bucsa, economistul-sef Unicredit Bank pentru Europa Centrala si de Est.

"Romania se bazeaza pe o strategie de crestere pe salarii, dar aceasta crestere de salarii care duce la cresterea economica este un antidot pentru simptome, nu prentru cauze. De ce are Romania salarii mici? Pentru ca structura economiei se preteaza la salarii mici. Nu am avut de-a lungul timpului investitii straine atat de mari incat salariile din mediul privat sa creasca si mai ales nu am stiut niciodata sa avem grija de sectorul privat autohton", a precizat Bucsa in cadrul conferintei Wall-Street Financial Forum

Referitor la “grija” statului pentru mediul privat, reprezentantul UniCredit a mai adaugat ca, inainte de alegeri, politicienii vorbesc foarte mult despre sectorul privat autohton, insa, daca ne uitam la gradul scazut de predictibilitate al taxelor, aceasta grija nu este manifestata.

De cealalta parte, avem o crestere puternica a salariilor in sectorul public, Romania dominand pe acest segment tari precum Polonia sau Ungaria. Din pacate, aceasta crestere nu se vede si in ceea ce priveste productivitatea, ci se rasfrange puternic asupra nivelului pe care il atinge inflatia care loveste si in nivelul dobanzilor, conform precizarilor facute de reprezentantul UniCredit.

De asemenea, economistul a mai punctat faptul ca o crestere economica bazata pe consum nu este sustenabila, mai ales cand consumul este acoperit in mare parte din importuri, deficitul comercial fiind unul ridicat. Tinand cont ca ciclul economic se apropie de final la nivel global, urmand o incetinire a cresterii economice, acesta este de parere ca Romania este tara cea mai putin pregatita din regiune pentru a infrunta o asemenea situatie si ca orice ajustare pe care autoritatile vor urma sa o faca va fi platita de sectorul privat.

Conferinta Wall-Street Financial Forum este organizata cu sprijinul Vastint (partener principal), OTP Bank (partener silver), CITR (partener silver), Enterprise Investors (partener silver) si Fondul Proprietatea (partener silver)

Foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri