Romanii nerezidenti in Spania, care vor sa obtina un contract de munca in aceasta tara pe o perioada mai mare de sase luni trebuie sa obtina o autorizatie de lucru, care, potrivit legislatiei spaniole, este inclusa in viza, a transmis Ambasada Spaniei la Bucuresti.

Potrivit comunicatului, cetatenilor romani, care nu sunt rezidenti si doresc sa munceasca cu un contract de muncă in Spania, pe o perioadă determinată mai mare de sase luni, li se aplica masurile prevăzute in Anexa VII a Tratatului referitor la conditiile de aderare a Romaniei si adaptarilor Tratatelor pe care se fundamentează Uniunea Europeana, adica trebuie sa obtina autorizatia de lucru, care, potrivit normelor in vigoare din Spania, este inclusa in viza.

Totusi, in conformitate cu prevederile Anexei VII 1.6 a Tratatului de aderare, aceasta viza, care autorizează munca in baza unui contract in Spania, se va elibera automat, mai informeaza comunicatul. Acest lucru este un avantaj pentru muncitorii romani care vor obtine viza gratuit, vor putea munci in orice meserie indiferent daca in Spania exista solicitanti pentru acea meserie, iar dupa un an de munca, romanilor li se va aplica regimul celorlalti muncitori comunitari.

Ambasada Spaniei mai informeaza ca propunerea Guvernului spaniol referitoare la cetatenii romani este mai favorabilă fată de regimul aplicat statelor care au aderat la Uniunea Europeana in anul 2004 si tratamentului aplicat Spaniei in 1986.

Ambasada Spaniei aminteste că decizia luată de Guvernul spaniol referitoare la circulatia lucrătorilor a fost discutată in timpul vizitei la Bucuresti a ministrilor de interne si al muncii din Spania, in perioada 15-16 decembrie 2006. Atat premierul cat si ministrii romani ai administratiei si internelor si cel al muncii au realizat o evaluare pozitivă a pozitiei Guvernului spaniol, si in acelasi timp au multumit pentru tratamentul acordat comunitătii de romani care traiesc in Spania.

De asemenea, Ambasada Spaniei la Bucuresti a solicitat lamuriri Guvernului Romaniei privitoare la forma si continutul declaratiilor unor inalti responsabili ai Ministerului Muncii al Romaniei, citate de către mediile de comunicare.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Daniela Andreescu a declarat, miercuri, ca Spania incalca Directiva UE 38/2004, prin mentinerea obligativitatii vizei pentru romanii care vor sa lucreze pe teritoriul Spaniei mai mult de sase luni.

Potrivit secretarul de stat din Ministerul Muncii, Daniela Andreescu, Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS) a primit, prin fax, in data de 9 ianuarie, o adresa din partea Ambasadei Spaniei la Bucuresti conform careia, de la 1 ianuarie, romanii care vor sa munceasca in Spania, pentru o perioada mai mare de sase luni, vor avea nevoie de viza, iar obtinerea acesteia este gratuita.

"Pozitia mea, bazata si fundamentata pe concluziile DMS si ale Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, este ca prin aceasta masura se incalca libertatea de circulatie a lucratorilor romani, Directiva UE nr. 38/2004 privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora, motiv pentru care deja am initiat catre autoritatile romane si spaniole o corespondenta pe aceasta tema", a declarat, pentru NewsIn, Daniela Andreescu.

Secretarul de stat a mai precizat ca pozitia oficiala a Romaniei va fi luata de persoane competente sa reprezinte Romania, Departamentul pentru Munca in Strainatate fiind numai o entitate de specialitate care are obligatia sa instiinteze pe cei in drept de neconcordantele sesizate si de prejudiciile care se pot crea lucratorilor romani printr-o asemenea decizie.