Guvernul a deschis prima sesiune de finantare, cu 5 miliarde de lei, a micilor proiecte pentru primarii si universitati prin proaspat infiintatul Fond de Dezvoltare si Investitii, potrivit unui comunicat al executivului. Fondul e gestionat de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, institutie condusa de Ion Ghizdeanu si subordonata de facto lui Darius Valcov, consilierul premierului Dancila.

Deschiderea sesiunii de finantare are loc cu o luna inaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai, scrie G4Media.

Un ordin semnat de ministrul Finantelor si presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNSP) ii da lui Ion Ghizdeanu, seful Comisiei, putere discretionara de decizie asupra alocarii granturilor de 10 miliarde de euro de la nou constituitul Fond de Dezvoltare si Investitii catre autoritati catre autoritatile locale si universitati.

Finantarea proiectelor de dezvoltare se asigura sub forma de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finantare a Fondului o reprezinta imprumuturile in lei, acordate din disponibilitatile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totala a imprumuturilor acordate Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza pe un interval de 20 ani este de 10 miliarde de euro.

Finantarea va fi acordata pentru mici proiecte in domenii precum sanatatea, mica infrastructura, educatia si cercetarea. Fondul de Dezvoltare si Investitii (FDI) dubleaza practic Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), diferenta fiind ca PNDL acorda finantare nerambursabila din fondurile bugetare, in timp ce FDI acorda granturi rambursabile in 20 de ani. O asemanare intre cele doua instrumente este ca ambele ocolesc finantarea din fonduri europene nerambursabile, in conditiile in care Romania are probleme majore de absorbtie tocmai din cauza proiectelor finantabile.

Solicitarile de bani se pot depune prin posta, curierat sau personal la Registratura Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza din str. Cristian Popisteanu, nr. 2-4, sectorul 1, Bucuresti, potrivit unui comunicat al Guvernului. Solicitarile de finantare se analizeaza in ordinea inregistrarii la registratura Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza si se solutioneaza in limita plafoanelor aprobate pentru anul 2019, cu aceasta destinatie, care sunt in suma de 5.000 milioane lei.

Sursa foto: Olaf Schulz / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri