Curtea Constitutionala a decis ca trecerea Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), din subordinea Ministerului Transporturilor in subordinea directa a Guvernului este anticonstitutionala, a anuntat un comunicat al Curtii.
"In cadrul sedintei din data de 10 ianuarie 2007, Curtea Constitutionala a luat in dezbatere sesizarea de neconstitutionalitate a Legii privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Turism, in subordinea Guvernului Romaniei, formulata de un numar de 50 de deputati", se afirma in comunicat, potrivit NewsIn.

"In urma deliberarii, Curtea Constitutionala a constatat ca Legea privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Turism, in subordinea Guvernului Romaniei, formulata in temeiul art.146 lit.a) din Constitutie, este neconstitutionala, fiind contrara art.1 alin.5 ("in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie"). si art.117 alin.2 din Constitutie ("Guvernul si ministerele, cu avizul Curtii de Conturi, pot infiinta organe de specialitate, in subordinea lor, numai daca legea le recunoaste aceasta competenta").

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se mai spune in comunicatul Curtii Constitutionale. Propunerea legislativa a fost initiata de un grup de parlamentari PSD si PRM, care au invocat importanta domeniului reglementat si au pledat pentru revenirea la o situatie care a mai fost valabila in timpul Cabinetului condus de Adrian Nastase.

Textul a fost respins de Senat si adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. PD, al carui reprezentant detine portofoliul Ministerului Transporturilor si UDMR au fost formatiunile care au votat impotriva acestei propuneri legislative. Dupa ce a fost votat proiectul ca lege ordinara, liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, a sustinut, de la tribuna, ca acest act ar fi trebuit incadrat in randul celor organice, intrucat se refera la infiintarea unei autoritati administrative autonome.

In replica, deputatul PC Petru Calian a explicat ca propunerea legislativa este lege ordinara, intrucat prevede doar transferarea ANT de la un ordonator de credite Ministerul Transporturilor, la alt ordonator de credite Cancelaria Guvernului. Chestiunea a fost transata de presedintele de sedinta, deputatul PRM Lucian Bolcas, care a explicat ca propunerea a intrunit numarul de voturi necesar unei legi ordinare, asa cum fusese inscrisa pe ordinea de zi, iar cei care contesta acest caracter se pot adresa Curtii Constitutionale, singurul for abilitat sa se pronunte in astfel de chestiuni.

Patronatele din turism au salutat, la acea data, trecerea Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) din subordinea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) in subordinea directa a Primului Ministru, considerand respectiva decizie drept "un eveniment deosebit de important pentru toti lucratorii din turism. in situatia nou creata, patronatele din turism vor putea, cu mai multa eficienta, sa reprezinte sprijinul logistic si profesional in concretizarea si derularea unei strategii coerente de dezvoltare a turismului romanesc pe termen lung", se spunea intr-un comunicat al patronatelor din turism, din 4 decembrie 2006.

Premierul Tariceanu a numit-o, pe data de 28 decembrie 2006, in functia de presedinte, cu rang de secretar de stat, al Autoritatii Nationale pentru Turism, pe Monica Mihaela Barbuletiu, dupa mai multe luni de dispute pe marginea ocuparii acestei functii, incepute odata cu demisia fostului presedinte ANT, Ovidiu Marian. Monica Mihaela Barbuletiu este sotia deputatului liberal Tiberiu Barbuletiu (euroobservator) si, inainte de a fi numita in aceasta functie, a fost director al Societatii Feroviare de Turism CFR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri