Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP), institutie din subordinea Guvernului, estimeaza aceeasi crestere economica de 5,5% pentru acest an, dar PIB-ul nominal in moneda nationala a fost ajustat in sus la 1.031 miliarde lei, de la 1.022 miliarde lei anterior, conform unui document publicat pe site-ul institutiei. Asta pentru ca se asteapta la o crestere a preturilor, comparativ cu perioada anterioara.

Aceasta noua estimare va ajuta putin si la o scadere a deficitului bugetar la procent din PIB. Practic, va fi, in aprilie, o usoara diminuare din pix.

Din punct de vedere al Produsului Intern Brut raportat la euro, estimarea a fost scazuta de la 218,9 miliarde euro, la 217,5 miliarde euro, in noua prognoza.

Pentru ca am amintit inflatia, anterior CNSP estima un procent de 2,8%, pentru finalul anului, iar acum a ajustat la 3,2%. Inflatia medie anuala, acum e la 3,4%, de la 2,8%, anterior, scrie Hotnews.ro.

In ceea ce priveste cursul de schimb, in prognoza anterioara acesta era de 4,67 lei/euro, iar acum la 4,74 lei/euro.

In mod ciudat, se asteapta la o crestere a ratei somajului in conditiile in care exista o tensiune pe piata fortei de munca. Anterior estima 3,2% pentru finalul anului, iar acum 3,31%. Rata somajului conform Biroului International al Muncii a fost pastrata la 4,1%.

BNR estimeaza pentru finalul anului o inflatie de 3%, cu un interval de incertitudine in sus sau in jos de 1,6 puncte procentuale.

Bugetul este construit cu un PIB de 1.022,5 miliarde de lei, o crestere economica de 5,5% si pe o inflatie de 2,8%.

Citeste si:
Comisia de prognoza ramane optimista cu privire la cresterea economica
O noua estimare a Comisiei de...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Măsurile economice adoptate de guvern, publicate în Monitorul Oficial
Setari Cookie-uri