Investitiile la bursa de la Bucuresti a celor sapte fonduri de pensii private care administreaza Pilon II au crescut, in ultimele noua luni, cu 1,4 miliarde de lei (296,61 milioane de euro), la 8,5 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro), potrivit celor mai recente date oferite, in exclusivitate, de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Potrivit acelorasi date, la finalul lunii martie a acestui an, cele sapte fonduri de pensii care administreaza Pilon II detineau, aproximativ 20% din free-float-ul estimat al BVB. Expertii din domeniu considera ca Pilonul II este esential pentru stabilitatea pietei de capital autohtona, prezenta lor incurajand companiile private sa se listeze. Iar cifrele sustin aceasta parere. Nu este de neglijat faptul ca cei sapte administratori ai Pilonului II sunt cumparatori naturali in oferte de listare, asigurand aproximativ 15% din lichiditatea Bursei de la Bucuresti, procentul ajungand, in anumite perioade, si la 20%.
Cele mai cautate companii sunt cele mari, romanesti, din domenii strategice precum cel financiar, energetic, telecom, pharma si servicii medicale, respectiv, cele supranumite blue chips.

Cum se impart investitiile

La sfarsitul anului 2018, Pilonul II controla pachete importante de actiuni la emitenti precum Banca Tran¬silvania (18,02%), OMV Petrom (14,19%), BRD Groupe Societe Generale (8,07%), sau Transgaz Medias (7,98%). In top 12 emitenti la care fondurile de pensii care administreaza Pilonul II controleaza actiuni de peste 6,85 miliarde de lei (1,45 miliarde de euro), se regasesc cinci companii cu actionariat majoritar privat, SIF 2 Moldova, SIF 5 Oltenia, Fondul Proprietatea, si patru companii cu actionariat majoritar de stat.

Toate aceste date arata ca, spun analistii, piata de capital autohtona nu poate atinge statutul de piata emergenta fara investitiile realizate de cele sapte fonduri de pensii. Potrivit acestora, Pilonul II are deja o dimensiune sistemica, extrem de relevanta in sistemul financiar romanesc si in mod deosebit pe piata de capital (BVB). “Prin dimensiunea detinerilor, comportamentul conservator al fondurilor de pensii private (de regula, buy&hold si contraciclic) si atentia acestora la institutiile pietei (corporate governance), Pilonul II este indispensabil pentru continuarea dezvoltarii bursei romanesti. Practic, promovarea BVB la statutul de piata emergenta este imposibila fara continuarea dezvoltarii Pilonului II“, au explicat reprezentati ai BVB, intrebati de revelanta Pilonului II in piata de capital din Romania.

Pe langa piata de capital, Pilonul II este si un finantator important al statului roman. In martie 2019, 61% din totalul portofoliilor celor sapte administratori, fiind investitii in titluri de stat. In total, este vorba de plasamente de 31,3 miliarde de lei (6,6 miliarde de euro) in titlurile emise de Ministerul Finantelor Publice. Potrivit unui studiu realizat de Radu Craciun, presedinte APAPR, fondurile de pensii detineau, la mijlocului anului 2018, circa 18% din titlurile de stat ale Romaniei, care reprezinta aproximativ 7% din datoria publica a tarii.
“In mod constant, fondurile de pensii au urmarit diversificarea detinerilor, precum si orientarea catre finantarea economiei Romaniei”, au explicat reprezentantii APAPR. De asemenea, 18% din sumele administrate de cei sapte jucatori de pe piata sunt investite in actiuni listate, 10% in alte actiuni, 8% in depozite bancare si 3% fonduri mutuale si alte instrumente.

Rezultate generale din ultimii 10 ani

La jumatatea anului 2008, respectiv dupa 10 ani si jumatate de la infiintare, Pilonul II avea 7,18 milioane de participanti, active nete de circa 10 miliarde de euro si un randament mediu de 8,43%. Ultimele date APAPR arata faptul ca randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) si pana la finele anului 2018 a fost de 127,1%, adica un randament mediu anualizat de 8,03% pentru toata perioada de functionare a Pilonului II. “Acest indicator este cu mult peste rata totala a inflatiei din perioada analizata (36,3%), respectiv rata medie anualizata a inflatiei pentru exact aceeasi perioada (2,95%)”, se regaseste intr-un comunicat de presa al asociatiei. Din cele 10,2 miliarde de euro administrate de Pilonul II la finele anului 2018, peste 1,5 miliarde de euro reprezinta castig net obtinut din investitii, exclusiv pentru cei peste 7 milioane de romani care contribuie la acest sistem, mia sustin reprezentantii APAPR. Aceasta suma este neta de toate comisioanele de administrare percepute.
Potrivit unui studiu realizat anul trecut, peste 90% din aceste active sunt investite in economia romaneasca. Investitiile fondurilor de pensii in actiuni listate variaza intre 15% (Germania) si pana la aproape 40% (Franta, Olanda, Finlanda), a mai explicat acesta. Comportamentul investitional al fondurilor de pensii este stabilizator si anti-ciclic. Ca investitori pe termen lung, fondurile de pensii sunt capabile sa atenueze socurile de pe pietele financiare, se regaseste in studiu.

Pilonul II are nevoie de predictibilitate si stabilitate. O campanie realizata cu sprijinul Romanian Business Leaders, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei si Camera de Comert Americana in Romania pentru sustinerea Pilonului II. Detalii pe: www.pilonuldoi.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri