Sapte din zece companii din Romania intarzie sa-si plateasca facturile, in timp ce durata medie de incasare a facturilor la nivelul economiei a ajuns la aproape 120 de zile, arata o analiza de specialitate, realizata in baza unui sondaj, noteaza Agerpres.

Astfel, potrivit datelor Frames & Train Your Brain, 68% dintre managerii companiilor autohtone au recunoscut faptul ca amana plata facturilor pana la limita maxima, pentru a-si asigura cash flow-ul necesar desfasurarii afacerilor.

"In economia romaneasca, a devenit o adevarata moda sa faci afaceri pe banii partenerilor de business. In conditiile in care nu dispun de resurse financiare suficiente, iar accesul la credite le este practic imposibil din varii motive, tot mai multe companii intarzie sa-si plateasca la timp facturile", se mentioneaza in document.

Principalele motive pentru care companiile nu isi achita la timp obligatiile financiare sunt reprezentate de lipsa resurselor financiare disponibile, mentionata de 53% dintre respondenti, urmata de neincasarea facturilor (22%), cresterea costurilor operationale (15%), scaderea vanzarilor (7%) si alte motive (3%).

Intrebati care este perioada medie in care isi achita facturile, 42% au indicat intervalul de 3 - 4 luni, 37% au bifat raspunsul 2 - 3 luni, 16% au mentionat intervalul 1 - 2 luni, iar 5% peste nivelul de patru luni. In acest sens, domeniile cele mai afectate sunt: constructiile, industria extractiva, agricultura, comertul, sectorul pharma, transporturile si serviciile.

Pe fondul problemelor privind achitarea la timp a facturilor, mai mult de jumatate (54%) dintre managerii chestionati au mentionat ca profitabilitate companiei a scazut, in ti p ce aproape o treime (32%) au semnalat problemele de cash flow. Alte efecte sunt: reducerea investitiilor (17%) si stoparea angajarilor (15%).

Analiza de specialitate releva, totodata, ca 57% dintre antreprenori se bazeaza pe resurse interne (departamente de vanzari, contabilitate, juridic si date proprii) atunci cand se gandesc cu cine fac afaceri, iar 32% apeleaza la o firma specializata.

Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citate in concluziile sondajului Frames & Train Your Brain, in luna martie 2019, s-au inregistrat 2.993 de instrumente de debit refuzate la plata, in valoare de 177,9 milioane de lei, dublu fata de media lunilor anterioare. Cele mai multe au fost bilete la ordin, in valoare de 175,5 milioane de lei.

Pe ansamblu, statisticile Bancii Nationale arata ca numarul titularilor de cont care au generat incidente de plata a crescut, anul trecut, la 21.814 fata de 21.550, in 2017, in timp ce numarul persoanelor juridice declarate cu risc a avansat de la 13.468 la 13.975.

Chestionati in legatura cu dinamica platilor in economie in viitorul apropiat, 56% dintre respondenti s-au declarat pesimisti, si numai 23% au spus ca au asteptari optimiste, pe fondul cresterii economice.

Sondajul Frames & Train Your Brain a fost realizat in perioada 2-7 mai 2019, pe un esantion de 180 de companii reprezentative din tot spectrul economic, de la comert si industria prelucratoare la constructii si turism.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri