Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca taxa de prima inmatriculare auto nu va fi eliminata, urmand ca autoritatile romane sa continue discutiile cu oficialii europeni despre nivelul taxei

"In acest moment avem discutii cu Comisia europeana pe baza tabelului cu nivelele de taxare. CE nu a spus niciodata ca Romania nu are drept de a aplica aceasta taxa, singura discutie fiind cea cu privire la nivelul taxei care nu trebuie sa fie mai mare decat valoarea reziduala a masinii, asa cum se intampla la noi", a precizat Vladescu, citat de NewsIn.

Conform lui Vladescu, CE doar analizeaza delansarea procedurii de "infringement", ministrul finantelor exprimandu-si increderea ca se va ajunge la o situatie echilibrata.

Normele europene in domeniu prevad respectarea a patru principii: protectia mediului, aplicarea uniforma atat pentru masini vechi cat si pentru masini noi, nediscriminarea intre productia interna si cea externa si nivelul taxelor sa nu depaseasca nivelul valorii reziduale a masinii.

"Nivelul taxei a crescut foarte mult in Parlament. Nu exista un model de taxare, in alte tari, ci mai multe. O solutie ar fi revenirea la varianta propusa de Guvern", a precizat Vladescu.

Ministrul mediului, Sulfina Barbu, a declarat ca scopul aplicarii taxei de prima inmatriculare auto este protectia mediului. "70% din poluarea urbana provine din trafic, iar 50% din parcul auto este mai vechi de 12-15 ani", a spus Barbu

Potrivit ministrului mediului, Guvernul a facut efoturi in sensul innoirii parcului auto, printr-un program in valoare de 89,5 milioane lei, in urma caruia au fost scoase din uz 29.717 masini vechi si inlocuite cu altele noi. "in Polonia, la integrare nu a existat o parghie fiscala si atunci au intrat 35.000 de masini vechi pe luna, ceea ce ar insemna ca efortul Guvernului de la Bucuresti sa se anuleze intr-o luna", a spus Barbu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Vânzările de produse în România au crescut cu aproape 40% 
Setari Cookie-uri