Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) cere Guvernului si, in mod deosebit, Ministerului Economiei si Comertului sa definitiveze o strategie in domeniul energiei, centrata pe obiectivele anuntate de Comisia Europeana in data de 10 ianuarie 2007, a comunicat AOAR.

"AOAR a cerut constant, in anul 2006, schimbarea radicala a conceptiei energetice promovate de Guvern, subliniind importanta unui plan de actiuni, care sa contribuie, in perspectiva anului 2020, la reducerea dependentei Romaniei de importurile de resurse energetice, ca masura de asigurare a securitatii nationale", se arata in comunicatul AOAR, potrivit NewsIn.

"AOAR cere lansarea unor politici coerente in cercetarea si dezvoltarea de noi surse alternative de energie si parasirea pozitiei comode oferite de capacitatile hidroenergetice ale Romaniei, care s-au dovedit vulnerabile in anii secetosi. AOAR apreciaza ca strategia energetica a Romaniei trebuie sa sustina cercetarile in domeniul utilizarii pilelor de hidrogen, promovarea utilizarii autovehiculelor cu sisteme duble de alimentare, valorificarea rationala si consecventa, ca politica de stat, a potentialului oferit de resursele de biomasa, avantaj recunoscut de documentele Uniunii Europene", se mai spune in comunicat.

AOAR cere Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) sa-si asume rolul de specialisti in verificarea temeiniciei cererilor de crestere a preturilor la energie electrica si gaze si sa inceteze cu justificarile noilor mariri de preturi inainte ca acestea sa fie solicitate de producatori. Oamenii de afaceri critica anuntul de vineri al presedintelui ANRE, potrivit caruia din cauza secetei prognozate pentru anul 2007 este foarte posibila scumpirea energiei electrice incepand din aprilie.

AOAR cere ca viitoarea strategie energetica a Romaniei sa fie supusa discutiei cu reprezentantii mediului de afaceri, in perspectiva formularii pozitiei pe care Romania, ca stat membru al UE, o va sustine la reuniunea ministrilor si sefilor de stat, in martie 2007, cand urmeaza a fi aprobata Strategia Energetica la nivelul UE. "indeplinirea hotararilor din viitoarea strategie va fi monitorizata prin rapoarte semestriale, care vor trebui transmise de fiecare stat membru catre Comisia Europeana", se mai spune in comunicatul AOAR.

Energia electrica s-ar putea scumpi in aprilie, din cauza lipsei de carbune si de resurse hidrologice, declara, saptamana trecuta, presedintele ANRE, Nicolae Opris. Potrivit lui Opris, "costurile de productie a energiei in sistemul intern sunt in crestere, intrucat este prognozat un an secetos si ne confruntam cu un deficit de carbune, astfel ca vom fi nevoiti sa folosim foarte mult gazele naturale ca resurse. Prin urmare, pretul electricitatii pentru populatie ar putea creste din aprilie".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri