Romanii care isi gasesc un loc de munca in Cipru trebuie sa solicite, in termen de cel mult trei luni de la data angajarii, un certificat de inregistrare a strainilor si un permis de sedere de la Departamentul de Imigrare, informeaza Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS).
Potrivit DMS, pentru a putea lucra legal in Cipru, romanii trebuie sa solicite de la Departamentul de Imigrare un certificat de inregistrare a strainilor (ARC) si un permis de sedere. Cererea pentru obtinerea celor doua acte trebuie depusa in cel mult trei luni de la angajare, depasirea acestui termen sanctionandu-se cu amenda.

De asemenea, muncitorii trebuie sa se prezinte personal la Departamentul de Imigrare cu un dosar care sa contina un formular standard pentru activitati lucrative (formularul MEU 1) care include asa-numitul "document de angajare in munca" (se procura de la Departamentul de Imigrare sau de la sectiile locale ale departamentului), pasaportul sau cartea de identitate si doua fotografii, informeaza NewsIn. Solicitantii mai trebuie sa achite si o taxa de cinci lire cipriote (aproximativ noua euro). La depunerea dosarului, muncitorii care vor permis de sedere trebuie sa solicite si numarul de asigurare sociala.

Permisul de sedere se emite in cel mult o jumatate de an de la data solicitarii si este valabil pentru o perioada de cinci ani, cu posibilitatea de reinnoire. Ciprul este una dintre putinele tari membre UE care nu au impus nici o restrictie pe piata de munca cetatenilor din Romania si Bulgaria, dar sindicatele se tem de aceasta concurenta, mai ales in sectorul locurilor de munca unde salariile sunt mici.

Sindicatele cipriote si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu un eventual aflux de muncitori din Romania si Bulgaria, devenite membre UE la 1 ianuarie 2007, care ar putea dezechilibra situatia pe piata muncii. Potrivit autoritatilor cipriote, in jur de 5.000 de romani si bulgari lucreaza deja in Cipru, in special in turism si in industrie, iar sindicatele apreciaza ca numarul lor s-ar putea dubla in 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri