Persoanele sau firmele care au cumparat masini in leasing financiar trebuie sa depuna la administratia de taxe locale, pana la 31 ianuarie, o declaratie insotita de o copie a contractului, potrivit Codului Fiscal, dar si a certificatului de inmatriculare, pentru a deveni platitori de impozit.
Procedurile de declarare si inregistrare ca platitor de impozit pentru autoturismele cumparate in leasing financiar sunt stabilite atat de catre Ministerul Finantelor, prin normele de aplicare a Codului Fiscal, cat si Ministerul Administratiei si Internelor care urmeaza sa faca o informare la nivel local privind necesitatea prezentarii, in plus fata de documentele cerute prin legea fiscala, a certificatului de inmatriculare.

De la 1 ianuarie 2007, potrivit modificarilor aduse de Codul Fiscal, la leasingul financiar, impozitul pe proprietate atat in cazul caselor si a terenurilor, cat si a autoturismelor nu se mai plateste de catre societatea de leasing, ci de catre utilizator, informeaza NewsIn. Spre deosebire de case si terenuri, unde prevederile normelor Codului Fiscal acopera integral modalitatea de inregistrare, pentru autoturisme este nevoie de documente suplimentare din care sa reiasa datele tehnice pe baza carora este calculat impozitul.

Pentru mijloacele de transport care fac obiectul unui contract de leasing financiar incheiat pana la data de 31 decembrie 2006, utilizatorul trebuie sa se inregistreze la administratia taxe locale pana la 31 ianuarie. Normele de aplicare a Codului Fiscal prevad, in acest sens, depunerea unei declaratii fiscale insotite de o copie a contractului de leasing. Pentru contractele de leasing incheiate dupa 1 ianuarie 2007, locatarul trebuie sa depuna, in cel mult 30 de zile, o declaratie insotita de o copie a contractului de leasing.

Potrivit reprezentantei Asociatiei Romane de Leasing Bancar, Adriana Ahciarliu, certfificatul de inmatriculare al autoturismului contine datele cuprinse in cartea tehnica si este suficient pentru inregistrarea la administratia financiara. "Am avut discutii cu MAI si am convenit, pe langa copia de pe contractul de leasing, sa se prezinte certificatul de inmatriculare. Codul Fiscal acopera doar zona fiscala din contract. MAI a promis ca va transmite, in acest sens, o circulara catre prefecturi", a precizat Ahciarliu.

Cartea tehnica a autoturismului este detinuta, pe durata contractului, de catre societatea de leasing si este cedata numai la transferul proprietatii. Prin urmare, cartea tehnica nu poate fi prezentata la administratia locala decat de catre locator (societatea de leasing).

Contractul de leasing financiar este definit prin Codul Fiscal ca fiind contractul care indeplineste urmatoarele conditii: riscurile si beneficiile dreptului de proprietate sunt transferate in momentul in care contractul produce efecte, prevede transferul dreptului de proprietate la momentul expirarii contractului, perioada de leasing depaseste 80% din durata de functionare maxima, valoarea totala a ratelor este mai mare sau egala cu valoarea de intrare a bunului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri