Bugetul general consolidat a incheiat primele cinci luni ale acestui an cu un deficit de 1,4% din Produsul intern brut (PIB), respectiv 14,7 miliarde de lei, acesta fiind cel mai semnificativ sold negativ din ultimii 8 ani.

In conditiile in care, dupa primele patru luni ale anului, deficitul bugetului consolidat a fost de 11,4 miliarde de lei (1,1% din PIB) inseamna ca, in luna mai, soldul negativ a fost de 3,3 miliarde de lei.

Un nivel similar al deficitului bugetului consolidat a fost inregistrat in primele cinci luni ale anului 2011, cand acest indicator a reprezentat 1,36% din PIB, potrivit datelor de arhiva ale Ministerului Finantelor.

Cheltuielile au crescut cu 16,3%

Conform datelor publicate luni de Ministerul Finantelor Publice, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 11,6% la cinci luni, iar cheltuielile au consemnat un avans de 16,3%, informeaza Agerpres.

In perioada ianuarie - mai 2019, veniturile bugetului general consolidat s-au cifrat la 123,8 miliarde lei, reprezentand 12% din PIB, comparativ cu 11,7% din PIB in aceeasi perioada a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Au scazut incasarile din impozitul pe salarii si venit

De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 7,8%.

S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 7,9% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 6,1 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 138,5 miliarde lei, cu 16,3% mai mari fata aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 24,6% mai mari fata de cele realizate in primele cinci luni ale anului 2018, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 14,8% fata de primele cinci luni ale anului precedent. Cresteri semnificative se inregistreaza atat la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, cat si la bugetul de stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri