Peste 46% din Contractele Individuale de Munca (CIM) aveau salariul de baza la un nivel echivalent sau sub nivelul salariului minim, in ianuarie anul acesta (datele includ si contractele cu norma partiala), potrivit unui analize Syndex.

Distributia salariala ramane puternic distorsionata, iar cresterea salariilor bugetarilor a impins la sase puncte procentuale peste medie ponderea angajatilor din privat remunerati la nivel minim (52%, fata de media nationala de 46%), in contextul in care economia reala nu a reusit sa tina pasul majorarilor pentru restul grilei.

Ponderea salariilor minime a fost in ianuarie 2019 in scadere fata de anul trecut (cand reprezentau 50,4% din totalul CIM cu norma intreaga), dar este o reducere aparenta, atrag atentia autorii studiului.

Cel mai probabil, diminuarea este efectul salariului minim diferentiat, dovada fiind extinderea ponderii categoriei care include salariile cu 200 de lei peste nivelul salariului minim (segmentul cuprins intre 2.300 si 2.600 lei, in graficul de mai sus) a urcat de la 8,4% la 9,7%.

Strategia guvernamentala, în care cresterea este bazata pe salarii (wage-led growth) genereaza si probleme majore, pe care cresterile salariale induse prin politici guvernamentale nu le pot rezolva, avertizeaza studiul.

Cresterea inegalitatilor de venit

Daca diferenta dintre salariul mediu si salariul median (nivelul de la mijlocul distributiei salariale, sub si peste care se regasesc 50% din salariati) este pozitiva si tinde sa creasca, înseamna ca veniturile mari tind sa creasca mai rapid decât cele mici si invers).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri