PLUS Gorj cere PSD si ALDE sa renunte la numirile clientelare in Consiliul de Supraveghere si in Directoratul Complexului Energetic Oltenia (CEO) si acuza PSD si ALDE ca au ratat termenul de 30 iunie pana la care puteau sa solicite alocarea tranzitorie cu titlu gratuit a unor cote de certificate de carbon pentru proiecte de modernizare a CEO.

De cateva zile asistam la incaierarea dintre PSD si ALDE pentru numirile din Consiliul de Supraveghere si din Directoratul Complexului Energetic. Fiecare dintre cele doua partide vrea sa-si impuna in functii propriii clienti politici.

PLUS Gorj considera ca cele doua partide din alianta de guvernare, PSD si ALDE, sunt in egala masura principalele responsabile pentru situatia disperata in care a fost adus CEO. In aceeasi masura, PLUS Gorj respinge incercarile PSD si ALDE de a se folosi de obligativitatea achizitiei certificatelor de carbon pe post de scuza pentru a acoperi rezultatele dezastruoase pe care le-au avut pentru CEO nestiinta, inactiunile si erorile clientilor lor politici. Guvernarea PSD-ALDE a ratat mecanismul european prevazut in directiva 410/2018/CE la art. 10(c), de „alocare tranzitorie cu titlu gratuit” a unor cote de certificate de carbon, pentru modernizarea CEO.

Demontarea tuturor minciunilor PSD-ALDE cu privire la certificatele de carbon este obligatorie fata de gorjeni. S-a spus ca legislatia europeana aferenta certificatelor de carbon impune pentru CEO doar constrangeri si niciun fel de beneficiu. O minciuna a incompetentilor. Uniunea Europeana penalizeaza producatorii poluanti, obligandu-i prin lege sa cumpere certificate de carbon, dar, in acelasi timp, aceeasi legislatie europeana ar fi permis CEO sa beneficieze de certificate de carbon prin alocare tranzitorie cu titlu gratuit pentru proiecte de modernizare coerente cu tranzitia energetica europeana, conform Directivei Europene 410/2018/CE, art.10, litera (c). Proiectele ar fi putut ajunge la valori de pana la 250 de milioane de euro anual. Conditia ar fi fost ca Guvernul PSD-ALDE sa fi depus proiectele de modernizare a CEO pentru care solicita derogare si „alocare tranzitorie cu titlu gratuit de certificate”, in termenele si in conditiile precizate de legea europeana, in speta de directiva 410/2018, art.10(c), pana pe data de 30 iunie.

„Ce au facut PSD si ALDE pana la data respectiva? Nimic! Au abandonat Gorjul fara lupta. Pana la 30 iunie, data limita la care trebuiau depuse proiecte pentru a beneficia de pe urma art.10(c) din directiva 410/2018, nu au depus nici macar un document pentru CEO. In data de 16 mai, la Targu-Jiu, impreuna cu partenerii de la USR, PLUS Gorj tragea un semnal de alarma cu privire la apropierea termenului limita de depunere a documentatiilor pentru a beneficia de alocare tranzitorie cu titlu gratuit conform art.10(c). Din pacate, temerile noastre s-au adeverit. Guvernarea PSD-ALDE nu a facut nimic pentru CEO pana la termenul respectiv. Incapabili in privinta utilizarii legislatiei europene in favoarea CEO, oamenii PSD-ALDE lanseaza acum pe piata minciuna ca intentionat nu au aplicat la proiecte prin 10(c), pentru ca vor sa aplice pana in toamna la 10(d), din aceeasi directiva care prevede utilizarea fondului european de modernizare. Dar cele doua mecanisme nu se exclud reciproc. Se puteau face proiecte si prin 10(c), si prin 10(d). Mai mult decat atat, 10(c) permitea alocarea a pana la 40% din certificatele de carbon ale tarii care solicita aplicarea 10(c) – in cazul Romaniei, vorbim de aprox 250 milioane euro anual, timp de 10 ani – fara a mai trece ulterior prin alte filtre europene de analiza, cu conditia, asa cum spuneam, sa fi depus la timp documentatia pentru proiecte coliniare cu trendul european al tranzitiei energetice. In cazul 10(d) se impun niste filtre ulterioare mai complexe pe care nu cred ca guvernul PSD-ALDE le va depasi”, a declarat Florin Sarapatin, membru al echipei de politici publice locale PLUS Gorj.

Marile probleme care stau in spatele nedepunerii de proiecte pe 10(c) sunt insa altele si PSD-ALDE le stie si incearca sa le ascunda. Prima problema consta in faptul ca finatarea proiectelor de modernizare prin mecanismul de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a unei cote de certificate de carbon catre un producator se face din cota de certificate a statului respectiv si inseamna, deci, renuntarea guvernului la a incasa niste bani care s-ar fi obtinut din vanzarea cotei de certificate care se aloca gratuit producatorului. Foamea de bani a membrilor PSD-ALDE ii indeamna sa nu renunte la cateva sute de miloane de euro anual in favoarea CEO. Cea mai mare parte din acele sute de milioane sunt platite chiar de catre CEO. A doua problema este ca finantarea prin 10(c) se face in cuantum de 70% din valoarea proiectului, restul urmand a fi pus de catre operatorul economic. Este evident ca in situatia financiara precara in care PSD-ALDE au adus CEO, aceasta nu ar fi capabila sa suporte cei 30% nici macar din proiecte mici, daramite din proiecte mari de sute de milioane sau miliarde de euro.

O alta minciuna a actualei guvernari este, de fapt, o minciuna prin omisiune. I-a lasat pe gorjeni sa creada ca sutele de milioane de euro platiti de CEO pentru certificatele de carbon ajung la Bruxelles. O colosala minciuna! Este adevarat ca producatorii pe carbune sunt taxati prin certificatele de carbon, dar banii platiti pentru aceste certificate ajung indirect in bugetele nationale si nu la Bruxelles, iar o parte din acesti bani ar trebui folositi conform legii tocmai pentru a-i ajuta pe cei mai afectati de tranzitia energetica. „Nimeni sa nu fie lasat in urma” cere Guvernanta Energetica Europeana aprobata in 2018. Amintim in acest sens ca Romania a castigat, doar in ultimii trei ani, 1,067 de miliarde de euro din certificatele de carbon, o mare parte din acestia fiind bani platiti chiar de catre CEO. PSD-ALDE nu a facut nimic cu acesti bani pentru judetul Gorj, afectat maxim de tranzitia energetica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri