Consiliul Concurentei sustine implementarea unei reguli prin care toti operatorii sa afiseze simultan majorarile preturilor la carburanti, in anumite zile si la ore stabilite. "Concurenta pe piata comercializarii cu amanuntul de carburanti din Romania este redusa, fapt care se reflecta asupra nivelului preturilor cu amanuntul la carburanti", se arata in comunicatul emis de Consiliul Concurentei.

Autoritatea de Concurenta solicita adoptarea acestei masuri in urma derularii unei anchete sectoriale pe piata comercializarii cu amanuntul de carburanti din Romania care a confirmat faptul ca existenta unui lider, care detine aproximativ jumatate din piata, are efect direct asupra modului in care se modifica preturile cu amanuntul la carburanti, acesta fiind, de regula, si initiatorul modificarilor de pret.

"Fiecare companie monitorizeaza constant activitatea concurentilor si reactioneaza la modificarile de preturi ale acestora. Astfel, companiile concurente prefera sa adopte un comportament similar cu cel al liderului din punct de vedere al modificarilor de preturi, acestea realizandu-se, de cele mai multe ori, intr-un interval de maximum 24 de ore. In aceste conditii, concurenta pe piata comercializarii cu amanuntul de carburanti din Romania este redusa, fapt care se reflecta asupra nivelului preturilor cu amanuntul la carburanti", se arata in comunicatul transmis de Consiliul Concurentei.

In vederea cresterii concurentei in acest sector, Consiliul Concurentei sustine eleborarea unui act normativ prin care sa se stabileasca numarul cresterilor de pret saptamanale, zilele in care se pot efectua aceste cresteri si ora modificarii, valabile pentru toate companiile de pe piata, pentru reducerile de pret neimpunandu-se nicio restrictie de acest fel, acestea putand fi operate oricand.

Nivelul concurentei este influentat, de asemenea, de o serie de factori structurali, specifici pietei comercializarii cu amanuntul de carburanti din Romania, dintre care cel mai important este reprezentat de gradul foarte ridicat de concentrare a pietei: un numar restrans de companii
petroliere care detin aproximativ 90% din totalul vanzarilor de carburanti.

"Incepand cu ianuarie 2011, in Austria a fost instituita obligatia legala ca orice companie, care doreste majorarea pretului carburantilor, sa poata face aceasta crestere in orice zi, numai la ora 12.00 AM, reducerile fiind permise in orice moment", se mai arata in documentul citat.

Din analizele efectuate de CC, a rezultat faptul ca preturile la pompa au fost corelate in perioada 2014 – 2018 cu cotatiile internationale la produsele petroliere (benzina si motorina), modificarile de pret din Romania urmand indeaproape evolutiile internationale atat la cresteri, cat si la scaderi.

In ceea ce priveste structura pretului carburantilor, datele arata ca acciza si TVA detin o pondere insemnata, de circa 50% din pretul final.

"Potrivit datelor recente publicate de Comisia Europeana, Romania se afla printre tarile europene in care preturile finale, cu taxe, sunt mult mai mici decat media europena atat la benzina, cat si la motorina. In ceea ce priveste preturile fara taxe, pretul benzinei se situeaza, de asemenea, sub media europeana, in timp ce la motorina pretul oscileaza in jurul mediei europene", transmite autoritatea.

Consiliul Concurentei sustine ca nivelul de concurenta ar putea creste prin imbunatatirea procesului de autorizare a constructiei de statii de distributie si intrarea pe piata carburantilor a lanturilor de hiper/supermarketuri. De asemenea, Autoritatea de Concurenta recomanda autoritatilor competente (CNAIR, ANAP) analizarea posibilitatii modificarii legislatiei astfel incat sa se evite situatiile in care o companie care opereaza o statie pe un tronson de autostrada sa construiasca o alta statie situata inainte sau dupa statia initiala. In acest fel, va fi stimulata concurenta la nivel local, iar consumatorul va putea alege oferta cea mai avantajoasa.

In acelasi timp, Autoritatea de Concurenta incurajeaza companiile sa o informeze cu privire la eventualele bariere la intrarea pe piata cu care se confrunta, pentru ca acestea sa poata fi supuse analizei si, daca este cazul, sa poata fi identificate eventuale solutii de facilitare a intrarii pe piata comercializarii cu amanuntul de carburanti.

"Consiliul Concurentei considera oportuna decizia ANRM de a stabili pretul de referinta pentru petrolul extras din Romania in functie de cotatia Brent din luna anterioara. Acest tip de petrol raspunde conditiilor de pe piata europeana si este relevant si pentru piata romaneasca a carburantilor si, ca urmare, este normal sa fie avut in vedere la stabilirea redeventei pentru petrolul extras din Romania. Autoritatea de Concurenta considera ca majorarea nivelului redeventei petroliere va intensifica presiunea concurentiala pe piata, in conditiile in care nu se creeaza bariere in calea importurilor de carburanti auto in Romania", potrivit comunicatului CC.

Consiliul Concurentei solicita adoptarea de urgenta a unui act normativ care sa reglementeze situatia juridica a terenurilor puse la dispozitia unor operatori economici in contextul privatizarii si pentru care nu s-au obtinut certificate de atestare a dreptului de proprietate, cum este si cazul OMV Petrom. "Acestia au utilizat terenurile fara ca statul sa primeasca in schimb actiuni sau contravaloarea folosintei/chirie. Prin acest act normativ, operatorii economici in cauza vor fi obligati sa intocmeasca documentatia necesara pentru obtinerea certificatului de proprietate, in termen de maximum un 1 an de la intrarea in vigoare a legii, valoarea terenurilor urmand a fi inregistrata ca aport in natura al statului la capitalul acelor companii. De asemenea, companiile vor fi obligate la plata catre autoritatile
publice a contravalorii folosintei terenurilor pentru perioada de la intrarea in vigoarea a legii si pana la majorarea capitalului social cu contravaloarea respectiva, cat si pentru trecut (perioada de la privatizare pana la intrarea in vigoare a legii), un proiect de lege in acest sens aflandu-se in analiza ministerului de resort", se mai arata in documentul citat.

Sursa foto: Maridav/shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri