In Romania exista sapte unitati care au voie sa exporte carne de pasare pe piata comunitara, dar este greu sa gasesti parteneri intr-un timp scurt, mai ales ca majoritatea contractelor s-au realizat inca de anul trecut, a declarat presedintele presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), Ilie Van.

"Este nevoie sa iesim pe piata comunitara pentru a echilibra balanta import-export, dar fiind destul de tarziu pentru realizarea contractelor este bine daca reusim sa exportam maxim 5.000 de tone de carne de pasare", a spus presedintele UNCPR, citat de NewsIn. Acesta a precizat ca se va exporta, in principal, piept de pui, sortiment pentru care exista o cerere relativ mica pe piata interna.

Potrivit datelor furnizate de UNCPR, in anul 2006, Romania a importat 150.000 de tone de carne de pasare, dar nu a avut voie sa exporte, din cauza interdictiei impusa de gripa aviara. Nici in 2005, in perioada in care era permis exportul de carne de pasare, Romania nu a reusit sa exporte mai mult de 4.000 de tone de carne de pui, dar a importat 160.000 de tone de carne de pui.

Romania nu a mai avut voie sa exporte carne de pasare din octombrie 2005, interdictia fiind cauzata de cele doua valuri de gripa aviara care au evoluat pe teritoriul tarii. La inceputul lunii septembrie 2006, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor ( ANSVSA) ca se poate relua exportul de carne de pasare, masura fiind valabila doar pentru 16 judete din tara.

Reprezentantii sectorului avicol nu au fost de acord cu liberalizarea partiala a exportului, atata timp cat s-au respectat prevederile legate de combaterea gripei aviare la nivelul intregii tari.

"Liberalizarea exportului in intreaga tara reprezinta o corectie a unei masuri nejustificate, anume aceea prin care doar intr-o parte a tarii era permis exportul de carne de pasare, chiar daca gripa aviara era eradicata", a declarat directorul general al Agricola International, Gheorghe Antochi. Acesta a precizat ca sunt necesare cel putin cateva luni pentru reluarea parteneriatelor comerciale pe piata comunitara.

Referitor la cantitatea care ar putea fi exportata in 2007, Antochi a mentionat ca se asteapta sa exporte circa 100 de tone de carne de pui pe luna, pentru inceput. "Totusi, intentia de a exporta ramane valabila atata vreme cat se poate obtine un pret mai mare decat cel existent pe piata interna", a subliniat Antochi. UNCPR a anuntat pentru perioada 2006-2007, un program de investitii de 170 de milioane de euro, mai mult de jumatate din aceasta suma, 90 de milioane de euro, fiind alocata pentru modernizarea abatoarelor.

Din cele 170 de milioane de euro programate pentru investitii pana in 2007, UCPR a alocat 80 de milioane de euro pentru modernizarea fermelor de pasari. in perioada 2002-2005, volumul investitiilor realizate in sectorul avicol a fost de 115 milioane de euro, din care 60 de milioane de euro pentru abatoare, respectiv 55 de milioane de euro pentru modernizarea fermelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri