Proiectul de reconversie profesionala a minerilor din Valea Jiului a fost lansat, iar 5.000 de mineri vor fi pregatiti ca tehnicieni in sectorul producerii energiei eoliene si a distributiei electricitatii, urmand sa poata lucra intr-un parc eolian dupa sase luni de pregatire, potrivit unui comunicat de presa emis de Ministerul Energiei.

Proiectul vizeaza crearea unei Academiei de Pregatire si Reconversie profesionala pentru Surse Regenerabile si Distributie a Energiei Electrice, cu puncte de formare la Tg. Jiu si la Craiova.

In aceste centre vor fi pregatiti circa 500 de tehnicieni pe an, timp de 10 ani. La acestia se adauga si specializarea a 3.000 de specialisti in distributia energiei electrice.

Certificarea minerilor in cadrul Academiei le va permite acestora sa lucreze in instalarea, operarea si mentenanta proiectelor regenerabile.

”Tranzitia energetica trasata de Europa trebuie sa se faca intr-un ritm in care sa nu afecteze nici securitatea energetica a statelor si nici viata celor implicati in producerea energiei pe baza de carbune. Suntem responsabili de viitorul celor care depind astazi de minerit. Valea Jiului este una dintre zonele incluse in Platforma pentru Regiuni Carbonifere in tranzitie si cred ca priceperile minerilor sunt usor de transferat catre sectorul energiilor regenerabile. Programul ii va pregati avansat in domeniile electric, mecanic si hidraulic. Acesta este poate unul dintre cele mai ample programe de reconversie profesionala cu rezultate imediate: incadrarea in piata muncii dupa absolvire. Programul este gandit in maniera in care in maximum 6 luni de formare orice miner sa poata lucra intr-unul din parcurile eoliene din Romania”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, in urma vizitei la parcul eolian Fantanele – Cogealac, operat de Grupul CEZ Romania

Pentru infiintarea Academiei, Ministerul Energiei, impreuna cu Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA), Monsson Operations, Distributie Energie Oltenia (companie din Grupul CEZ Romania) si Universitatea din Petrosani, au semnat un protocol de colaborare in luna mai a acestui an.

Sursa foto: Facebook CEZ Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri