Finantele asteapta ca din 2007 sa se tempereze cresterea consumului ca urmare a limitarii extinderii creditului si a mentinerii unei politici salariale prudente in sectorul public, dupa ce consumul a inregistrat o crestere puternica, de 10,2%, in 2006, se arata in strategia de convergenta la euro.

Consumul a crescut stimulat de cresterea creditarii populatiei, insa "prin promovarea unor rate reale ale dobanzilor ridicate si mentinerea unei politici salariale prudente in sectorul public", avansul consumului va fi incetinit din 2007, potrivit strategiei de convergenta a Ministerului Finantelor Publice (MFP), informeaza NewsIn.

Pe de alta parte, formarea bruta de capital fix va continua sa inregistreze o crestere semnificativa, datorita "investitiilor publice anuntate si a fluxurilor considerabile de investitii private, interne si straine", mai arata documentul ministerului. Formarea bruta a capitalului isi va majora ponderea in produsul intern brut (PIB) cu 3,2 puncte procentuale in intervalul 2007-2009, de la valoarea estimata de 24,3% in 2006 pana la 27,5% in 2009. Economisirea slaba din sectorul privat va determina o finantare de 6,5%-7% din PIB. Potrivit planului de convergenta, se mizeaza pe o medie de 4,7% din PIB a investitiilor straine directe pentru a acoperi aceasta "gaura".

Economisirea interna va acoperi tot mai mult formarea bruta de capital, de la 57% in 2006, la 61,5% in 2009, se arata in planul MFP. si nivelul de finantare a investitiilor prin transferuri de capital din strainatate, ceea ce va duce la o diminuare cu 1%-1,8% a necesitatilor de finantare externa.

Eurostat, biroul statistic al UE, estimeaza ca PIB-ul pe cap de locuitor calculat dupa paritatea puterii de cumparare (ppc) al Romaniei a ajuns in 2006 la 35,8%, ceea ce inseamna ca Romania este de trei ori mai saraca media tarilor din UE 25. Planul de convergenta presupune ca pana in 2009, PIB-ul in functie de ppc sa ajunga al 40% din media UE 27.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri