Consiliul Superior al Magistraturii critica dur intentia PSD de a impozita pensiile speciale ale magistratilor: Ar afecta independeta justitiei. Vom sesiza organismele internationale si vom ataca la CCR

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), condus de judecatoarea Lia Savonea, considerata a fi apropiata de PSD, a criticat dur miercuri intentia guvernului de a impozita pensiile speciale ale magistratilor, subliniind ca acest lucru ar afecta independenta justitiei si avertizand ca va sesiza organismele internationale in domeniu si va ataca masura la Curtea Constitutionala.

Comunicatul integral al CSM:

In raport de informatiile aparute in spatiul public privind propunerea Ministrului Finantelor Publice, in sensul adoptarii de masuri de natura a afecta pensiile magistratilor, Biroul de informare publica si relatii cu mass-media este abilitat sa aduca la cunostinta publica urmatoarele:

In majoritatea statelor este instituita obligatia constitutionala de a garanta judecatorilor si procurorilor, la incetarea functiei, plata unei pensii al carei nivel sa fie cat mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneratii, in acord cu jurisprudenta europeana in materie.

In jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei, cu referire si la decizii ale instantelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant si fara echivoc ca eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor contravine principiului independentei justitiei, fiind o masura neconstitutionala, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale.

In acelasi sens, contravin principiului independentei justitiei si masurile echivalente, precum cele preconizate, care in fapt ar diminua beneficiul si cuantumul pensiilor magistratilor, reprezentand o eliminare mascata a acestora.

Garantarea existentei, stabilitatii si cuantumului pensiei magistratilor este un corolar al dispozitiilor legislative speciale privind statutul magistratilor, inclusiv al celor care instituie incompatibilitati si interdictii pe care legea le stabileste in sarcina acestei categorii profesionale pe tot parcursul carierei.

Subliniem ca potrivit art. 125 si art. 132 din Constitutia Romaniei, functia de magistrat este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.

Totodata, nu poate fi ignorat faptul ca la nivel infraconstitutional, Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor stabileste o serie de incompatibilitati si interdictii pentru judecatori si procurori, cum ar fi cele de a desfasura activitati comerciale, de arbitraj in litigii civile, comerciale sau de alta natura, de a avea calitatea de asociat sau membru in organele de conducere, administrare sau control la societati civile, societati comerciale, inclusiv banci sau alte institutii de credit, societati de asigurare ori financiare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome ori de a avea calitatea de membru al unui grup de interes economic.

Trebuie reamintit ca independenta justitiei, ca garantie constitutionala, include securitatea financiara a magistratilor, care presupune si asigurarea unei garantii sociale, cum este pensia de serviciu a magistratilor, precum si apararea acesteia, ca parte integranta a stabilitatii lor financiare, in aceeasi masura cu care apara celelalte garantii ale acestui principiu.

Pensia de serviciu nu reprezinta un privilegiu, ci este justificata in mod obiectiv, constituind o compensatie partiala a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutului special caruia trebuie sa i se supuna magistratii si care impune obligatii si interdictii pe care celelalte categorii de asigurati nu le au, fiindu-le interzise activitati ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care sa le asigure posibilitatea efectiva de a-si crea o situatie materiala de natura sa le ofere dupa pensionare mentinerea unui nivel de viata cat mai apropiat de cel avut in timpul activitatii, aspecte transate in repetate randuri in jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Nu in ultimul rand, documentele internationale stabilesc, printre alte importante masuri pe care statele membre urmeaza sa le adopte, si pe aceea de a veghea ca statutul si remuneratia judecatorilor si procurorilor sa fie pe masura demnitatii profesiei lor si a responsabilitatii pe care si le asuma.

Consiliul Superior al Magistraturii reitereaza ca statutul constitutional al magistratilor, statut dezvoltat prin lege organica si care cuprinde o serie de incompatibilitati si interdictii, precum si responsabilitatile si riscurile pe care le implica exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componenta a independentei justitiei, garantie a statului de drept, prevazut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentala.

Aparand independenta judecatorilor si procurorilor din Romania, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio forma afectarea statutului magistratului pentru a carui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internationale si a Curtii Constitutionale cu un conflict juridic de natura constitutionala.

Citeste si:

    Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat luni mai multe masuri bugetare despre care a spus ca au fost convenite ”de principiu” in sedinta CEX a PSD: limitarea calatoriilor gratuite cu trenul acordate studentilor si impozitarea pensiilor speciale.

    ”In primul rand este vorba de ceea ce foarte mulţi ani de zile, poate, romanii solicita – şi poate intr-un mod justificat – şi anume subiectul legat de pensiile speciale şi atunci credem ca o varianta normala ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit. Noi am discutat azi in CEx, pe baza a ceea Ministerul de Finanţe a facut ca şi propunere, un plafon de 10.000 de lei, iar ce este depaşit de aceasta suma sa fie aplicata o taxa de solidaritate, ii putem spune in acest fel. Credem noi ca in acest fel se indreapta foarte multe lucruri, este o abordare corecta şi logica. Oricum, actul normativ, atunci cand el va fi aprobat de Guvern va ajunge şi in Parlament şi Parlamentul va decide daca aceasta sau o alta forma va fi cea finala” a spus ministrul Finanţelor Publice” a spus ministrul Finanţelor.

    Citeste si:

      Eugen Teodorovici a menţionat ca in CEx al PSD s-a discutat şi despre „limitarea” numarului de calatorii gratuite cu trenul acordate studenţilor, dar şi despre acordarea gratuitaţilor in funcţie de criterii precum varsta sau performanţele şcolare.

      ”Putem sa avem ca exemplu alte categorii de romani pentru care se aplica aceste gratuitaţi, sunt foarte multe astfel de exemple in economia noastra. Deci un numar limitat de calatorii, de asemenea, varsta la care sa se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferata, varsta de 26 de ani, de asemenea putem sa corelam şi cred ca ar fi corect sa facem acest lucru de situaţia la invaţatura in universitaţi, adica totuşi sa nu ajutam studenţi repetenţi sau restanţe la nivelul facultaţilor” a mai spus Teodorovici.

      Ministrul Finanţelor Publice a precizat ca forma exacta a propunerilor privind aceste modificari in plan social va face subiectul „unei alte discuţii, astfel incat pana pe 31, in momentul rectificarii bugetare, sa se ia o decizie şi vizavi de aceste masuri”.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Economie »


      Setari Cookie-uri