Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a aplicat in urma controalelor desfasurate in perioada 3-10 iulie 2019, amenzi in valoare de peste 700.000 de lei operatorilor economici de pe litoral, dupa ce a gasit alimente si cosmetice expirate, spatii neigienizate de depozitare, vitrine frigorifice cu rugina, bai cu mucegai sau lipsa certificatului de clasificare in turism, potrivit unui comunicat emis duminica de institutie.

In perioada 3-10 iulie 2019, comandamentul ANPC a desfasurat 197 de actiuni de control, in 182 dintre acestea constatandu-se abateri de la prevederile legale in vigoare. Au fost controlate 115 unitati de alimentatie publica, 21 de unitati de cazare, unitati de agreement si sectoare de plaja, 35 de unitati de comercializare de produse alimentare si 26 de unitati de comercializare de produse nealimentare.

In urma verificarilor, au fost aplicate 308 sanctiuni, din care 181 de avertismente si 127 de amenzi, in valoare de 707.000 lei.

In urma actiunilor din aceasta prima etapa a activitatii Comandamentului Litoral 2019 au fost oprite definitiv si retrase de la comercializare produse in valoare de 50.282 lei, au fost oprite temporar de la comercializare produse in valoare de 52.309 lei si a fost oprita temporar prestarea serviciilor a 21 de operatori economici.

Abaterile constatate in timpul verificarilor

In cazul unitatilor de prestari servicii de alimentatie publica:

Citeste si:
Posibilitati de contestare a sanctiunilor in transportul alternativ
Posibilitati de contestare a...
  • Nerespectarea conditiilor de depozitare, pastrare si expunere la comercializare a produselor alimentare, depozitarea acestora direct pe paviment, nerespectand conditiile de temperatura impuse de producator (la temperatura mediului ambiant, de exemplu)
  • Nerespectarea temperaturii preparatelor culinare gatite de minimum 60 de grade Celsius
  • Modificarea starii termice initiale, fara ca operatorul economic sa fie autorizat in acest sens
  • Utilizarea de materii prime cu data limita de consum depasita, cu modificari organoleptice, fara elemente de identificare din care sa reiasa incadrarea in termenul de valabilitate, in prestarea de activitati de alimentatie publica, acestea devenind nesigure
  • Comercializarea preparatelor alimentare neprotejate de insecte si de praf
  • Utilizarea de ustensile de plastic sau de lemn nerecomandate alimentatiei publice
  • Existenta unitatilor de alimentatie publica pe plaja fara racordare la apa, fara cosuri de gunoi si cu produse expuse contaminarii cu praf
  • Existenta spatiilor neigienizate de depozitare, vitrine frigorifice cu rugina, fara monitorizarea temperaturii, prezenta echipamentelor de gatit fara grafic de schimbare de ulei, absenta aparatelor sau plaselor speciale antiinsecte sau tantari, intersectarea fluxurilor tehnologice in bucatarie, fapt nepermis pentru a impiedica contaminarea preparatelor gatite cu impuritati sau praf
  • Prezenta meniurilor fara informatii privind gramajele produselor, ingredientele cu posibil efect alergen si preparatele din “produs decongelat”
  • Utilizarea cantarelor neverificate metrologic
  • Neafisarea datelor de identificare ale companiei

In cazul unitatilor de prestari servicii nealimentare:

  • Existenta sectoarelor de plaja fara respectarea zonei de 30% plaja de nisip fara sezlonguri
  • Existenta sectoarelor de plaja fara respectarea numarului de cabine de schimb
  • Nereguli semnalate in camerele de cazare: cazi cu mucegai, lipsa numarului regulamentar de prosoape/turist (3 buc.), lipsa telefoanelor fixe sau a mapelor speciale pentru turisti
  • Deficiente de informare la receptie: neafisarea tarifelor de mic dejun, a serviciilor suplimentare gratuite si a celor contra cost, a datelor de identificare ale companiei si a orarului de functionare etc.
  • Deficiente de informare referitoare la adancimea piscinei
  • Deficiente de informare referitoare la regulamentul de functionare al echipamentelor de joaca pentru copii
  • Lipsa certificatului de clasificare in turism

In cazul unitatilor de comercializare bunuri alimentare:

  • Nerespectarea conditiilor de depozitare, pastrare si expunere la comercializare a produselor alimentare, depozitarea acestora direct pe paviment, nerespectand conditiile de temperatura impuse de producator (la temperatura mediului ambiant, de exemplu)
  • Comercializarea produselor la promotie in afara datei de valabilitate a acesteia
  • Comercializarea de produse alimentare cu data limita de consum depasita
  • Comercializarea de produse fara traducere in limba romana a etichetei
  • Lipsa informatiilor referitoare la tara de origine si calitate, in cazul legumelor si fructelor
  • In cazul unitatilor de comercializare bunuri nealimentare
  • Comercializarea de produse cosmetice in afara termenului de valabilitate
  • Comercializarea jucariilor fara elemente de identificare si caracterizare, fara licenta sau instructiuni
  • Comercializarea jucariilor notificate RAPEX, fara adresa si denumire a distribuitorului/importatorului
  • Lipsa compozitiei materialelor, in cazul textilelor sau a pictogramei, in cazul incaltamintei

De la inceputul lunii iulie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a infiintat, in perioada estivala, structura pentru protectia consumatorilor “Comandament Litoral 2019”.

Citeste si:
Cati soferi CleverGo, Bolt, Uber si Yango mai sunt astazi in aplicatie
Cati soferi CleverGo, Bolt,...

Sursa foto: ANPC

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »



Citeste si
McDonald`s constesta amenda de 15.000 de lei primita de la ANPC