Peste jumatate de milion de romani au virat, in 2006, 2% din impozit catre organizatiile nonprofit, de patru ori mai multi decat in 2005, directionand catre aceste entitati peste 5,2 milioane de euro, fata de 1,3 milioane euro in 2005, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Suma acordata ONG-urilor, in 2006, a depasit 17,68 milioane lei, fiind de patru de ori mai mare decat in 2005, cand s-a ridicat la numai 4,4 milioane lei.

De asemenea, numarul celor interesati sa sustina activitatea ONG-urilor a crescut semnificativ, de la 145 de mii in 2005, la peste 568 de mii in 2006, in timp ce numarul ONG-urilor beneficiare s-a dublat de la 12 mii in urma cu doi ani, la 23 de mii, in 2006.

Procedura de donatie catre organizatiile nonprofit a 2% din impozitul pe venit este in vigoare din 2004, iar primul an de aplicare a fost 2005 cand s-au depus declaratiile de venit pentru 2004.

Odata cu modificarea Codului Fiscal, prin introducerea cotei unice, de la 1 ianuarie 2005, cota din impozit care poate fi redirectionata catre entitatile nonprofit s-a dublat, de la 1% la 2%. Persoanele cu venituri din activitati independente au putut atat in 2005, cat si in 2006 sa doneze pana la 5% din baza de calcul a impozitului (diferenta dintre venitul brut si cheltuielile care se deduc).

Numarul contribuabililor obligati sa faca declaratii de venit in 2006 a fost de circa sase ori mai mic fata de 2005, ca urmare a introducerii cotei unice, ajungand de la patru milioane la circa 700 mii. insa nu orice persoana care obtine venituri este obligata sa depuna si declaratie, ci numai cei care au venituri din profesii liberale, activitati independente, activitati agricole, drepturi de autor, cedarea folosintei bunurilor. in total, in Romania, exista 6,5 milioane de persoane care platesc impozit pe venit si care, astfel, au posibilitatea sa transfere o parte din impozitul lor catre organizatiile nonprofit.

Companiile au, de asemenea, posibilitatea de a dona o suma in limita a trei la mie din cifra de afaceri dar care sa nu depaseasca 20% din impozitul pe profit.

Pentru a sprijini ong-urile, regiunea central-est europeana a dezvoltat, in ultimii zece ani, un mod de stimulare fiscala cunoscut sub numele de Legea 1%. Romania a preluat modelul in Codul Fiscal din 2004 si l-a facut functional din anul urmator. Legea 1% a fost experimentata pentru prima data de Ungaria in 1997. Datorita efectelor pozitive, a fost introdusa, apoi, si de alte tari din regiune Lituania, Slovacia si Polonia. Comparativ cu Romania, in primul an de aplicare a lui 1%, de zece ori mai multi unguri (un milion) au facut donatii. Pe parcursul urmatorilor sase ani, numarul donatorilor a crescut cu circa 40%. in primul an sumele au fost in jurul a doua miliarde de forinti (peste doua miliarde lei noi) si au ajuns la 11,5 miliarde in 2004.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri