Compania subliniaza, totusi, ca in functie de urcarea sau inrautatirea indicilor poate modifica pe parcursul acestui an calificativul
Coface a imbunatatit rating-ul de tara al Romaniei, la B pozitiv, datorita evolutiei bune a mediului economic in primul trimestru, insa compania subliniaza ca pe parcursul acestui an pot interveni orice fel de schimbari.

Dupa doi ani in care rating-ul de tara al Romaniei a fost B (un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja precar), Coface apreciaza pozitiv, in primul trimestru al acestui an, rating-ul Romaniei, care a fost imbunatatit la B pozitiv, a anuntat ieri compania intr-un comunicat.

Conform specialistilor Coface, cresterea economica a Romaniei a atins un nivel inalt in 2004 (pana la 8,3%), lucru ce se datoreaza atat cererii domestice, cat si exporturilor.

Exporturile - tendinta de scadere

Desi raman dinamice, consumul si vanzarile, dincolo de granitele tarii, vor scadea totusi anul acesta.
"Acest dinamism s-a produs o data cu pretul adancirii deficitului de cont curent", noteaza Coface.
Totusi, investitiile directe, aflate in crestere si imprumuturile externe, ale caror costuri au scazut semnificativ, au generat un suport pentru acest deficit. Mai mult, Romania a acumulat rezerve importante de valuta. Autoritatile guvernamentale trebuie totusi sa continue eforturile de a reduce deficitul din sectorul public.

In aceste conditii economice favorabile, sectoare precum textilele, farmaceuticele, distributia cu ridicata, productia de masini si de piese de schimb au demonstrat a fi peste media de dinamism.

Platile intarziate, la ordinea zilei

Platile efectuate cu intarziere de companii raman la ordinea zilei, dar rata de recuperare este satisfacatoare.

In calcularea noului rating de tara, Coface a utilizat statistici cu privire la limitele de credit avute de companiile din Romania si de probabilitate a aparitiei incapacitatii de plata a unei companii pe parcursul unui an. Agentia analizeaza periodic IMM-urile si companiile mari de pe piata, in numar de peste 10.
000, a afirmat Cristian Ionescu, managing director la Coface Intercredit. Filiala Coface in Romania monitorizeaza platile efectuate intre companii, dar si datoriile inregistrate de acestea.

Agentia face parte din Asociatia de Management a Creantelor Comerciale, care lucreaza acum la crearea unei baze de date comune a tuturor societatilor rau-platnice din Romania.

Rating-ul de tara este emis de Coface dupa ce sunt evaluati si indicatori precum: factorii politici, riscul insuficientei rezervelor valutare, capacitatea tarii de a-si respecta obligatiile internationale asumate, riscul devalorizarii monedei nationale, urmat de retrageri masive de capital, riscul aparitiei unei crize in sistemul bancar, comportamentul de plata in tranzactiile pentru datoriile pe termen scurt.

Calificative Coface pentru riscul de tara

A1: mediul economic si politic sigur are efecte pozitive asupra unui obicei de plata deja bun al companiilor. Foarte slaba probabilitate de neplata.

A2: probabilitatea de neplata este inca slaba, chiar si in cazul in care mediul economic si politic al unei tari sau istoricul platilor companiilor nu este la fel de bun ca cel al tarilor cu rating A1.

A3: circumstante politice sau economice contrare pot duce la un comportament de plata inrautatit, care este deja mai scazut decat cel al categoriilor anterioare, chiar daca probabilitatea de neplata este inca slaba.

A4: un istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza. Cu toate acestea, probabilitatea de neplata este inca admisibila.

B: un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja precar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri