La o zi dupa noul avertisment al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, cu privire la costurile cresterii economice bazate exclusiv pe consum, Statistica vine si confirma ingrijorarea exprimata: deficitul comercial continua sa creasca. In primul semestru al anului, deficitul balantei comerciale s-a ridicat la 7,7 miliarde de euro, cu aproape 1,4 miliarde de euro peste cel din perioada similara a anului trecut.

Conform datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS), exporturile Romaniei au crescut in perioada mentionata, fata de aceeasi perioada din 2018, cu 2,7% (la 34,9 miliarde de euro), iar importurile cu un ritm mai mult decat dublu 5,7% (la 42,6 miliarde de euro).

Doar in luna iunie, desi exporturile au insumat peste 5,5 miliarde de euro, importurile au costat 6,7 miliarde de euro, rezultand un deficit de 1,13 miliarde euro.

Problema cea mai mare este ca acesta evolutie dateaza, deja, de mai multi ani, iar cresterea din aceasta prima jumatate a anului se adauga la cele din anii trecuti.

Spre exemplu, in primul semestru din 2014, deficitul comercial era de doar 2,85 miliarde de euro, iar pe intregul an a depasit cu putin 6 miliarde de euro.

Situatia s-a agravat in timp din cauza politicii de stimulare a consumului in detrimentul investitiilor. In acest mod, s-au impulsionat importurile, avand in vedere ca economia interna, din lipsa de investitii, nu poate sa produca suficient pentru a satisface cererea in crestere pe baza salariilor marite.

Astfel, cum s-a spus deseori in acesti ani, Romania a finantat infiintarea de locuri de munca in alte tari, cele din care importa masiv inclusiv produse agricole traditionale (mare, cartofi, lapte etc.)

Din acelasi considerent, al investitiilor limitate, dar si pe fondul deselor modificari legislative cu impact asupra mediului de afaceri, companiile exportatoare nu au putut compensa cresterea accelerata a importurilor.

De ce este acest deficit periculos? Pentru ca reprezinta o datorie tor mai mare care trebuie platita, in valuta.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri