Presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu acordat Financial Times, ca UE trebuie sa-si reduca dependenta de petrolul si gazul rus, dar a evitat sa repete comparatia Gazpromului cu Armata Rosie
Un politician care nu are rezerve in a spune ce gandeste, Basescu arareori da inapoi pentru a-si retracta criticile, precizeaza Financial Times, care adauga: "Totusi, a refuzat sa repete recentele afirmatii prin care a comparat Gazprom cu Armata Rosie". "Sa uitam de asta in acest interviu", a spus Basescu zambind, potrivit NewsIn.

Gazprom este mai eficient decat Armata Rosie atunci cand este vorba sa demonstreze dependenta Europei de resursele Rusiei, declarase presedintele Basescu in iulie 2006, la Washington, la o conferinta pe probleme energetice. Seful statului roman arata atunci ca monopolul Gazprom in furnizarea de resurse energetice constituie un risc ridicat pentru tarile din Europa.

In interviul acordat cotidianului Financial Times, presedintele Basescu a repetat ca Uninea Europeana trebuie sa-si reduca dependenta de petrolul si gazul din Rusia prin reducerea consumului de energie si prin dezvoltarea unor surse alternative de aprovizionare.

Seful statului a cerut cu insistenta Uniunii Europene sa actioneze pentru a fi mai putin vulnerabila la presiunea politica a Rusiei sau la evenimente de genul crizelor intervenite anul trecut cu Ucraina, cand Moscova a intrerupt livrarile de gaze catre Europa, sau anul acesta cu Belarus, cand a sistat livrarile de petrol.

"A avea un singur furnizor de energie pe termen lung contravine conceptului european de economie de piata. Trebuie sa avem concurenta. Chiar daca aceasta presupune investitii costisitoare, trebuie sa cream conditiile pentru o competitie, pentru ca nu numai ca sporim concurenta, dar cream libertate pentru deciziile noastre", a explicat Basescu.

In acest sens, presedintele si-a exprimat sprijinul puternic pentru proiectul Nabucco - gazoductul care sa transporte gaz din Marea Caspica spre Europa Centrala via Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. De asemenea, Basescu a pledat pentru o politica energetica unitara a blocului european. "Cand o tara europeana este in dificultate, toate tarile din UE vor fi intr-o pozitie dificila. Din acest motiv, sprijinim foarte tare ideea de a avea o politica energetica unica", a spus Basescu, a carui pozitie coincide cu punctul de vedere exprimat de Comisia Europeana.

Confruntata cu rapiditatea incalzirii climatice, cu cresterea vertiginoasa a pretului hidrocarburilor si cu problemele aparute in ultimele luni in aprovizionarea cu gaze si petrol din Rusia, Comisia Europeana a facut din definirea unei politici energetice comune una dintre prioritatile sale.

Executivul european a schitat, in 10 ianuarie, bazele unei politici comunitare in domeniul energiei, avand ca instrumente lupta impotriva incalzirii climatice, stimularea concurentei si reducerea dependentei energetice a UE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri