Asociatia farmaciilor independente ETHICA critica intr-un comunicat de presa Ordonanta nr. 9/2019, care prevede amenzi uriase (de la 50.000 lei la 100.000 lei)pentru neimplementarea sau implementarea defectuoasa a serializarii – o operatiune de marcare a produselor cu anumite elemente de siguranta.

Micii farmacisti independenti reclama birocratia uriasa presupusa de serializare si amenzile despre care spun ca sunt nejustificat de mari si care pot duce la falimentul unei farmacii.

Mai mult, asociatia expune limbajul dublu al Ministerului Sanatatii, aratând ca reprezentantii guvernamentali ”si-au manifestat ingrijorarea fata de riscul inchiderii farmaciilor comunitare” intr-o dezbatere cu farmacistii, dar ordonanta a fost adoptata in forma criticata de asociatie.

Ce reclama farmacistii independenti:

· Pasii pentru inrolarea in sistem sunt stufosi si greoi, iar farmacistii nu dispun de o linie de suport dedicata. Problemele legate de transmiterea de documente, intrarea pe numeroase platforme, generarea unor GLNuri, LUFuri, PTCuri, etc. ridica intrebari pe care farmacistii nu au cui sa le adreseze;
· Rezolvarea problemelor se poate face doar prin intermediul implementatorilor de software care opereaza in mediu privat si, ca atare, taxeaza farmaciile cu tarife orare de suport, tarife care nu pot fi sustinute de multe farmacii, mai ales cele din mediul rural sau urban limitrof;
· Durata lunga a procesului de implementare care presupune, pe lânga conditiile tehnice, si aprobari ale mai multor organisme
· Achizitii de software si echipament. Este nevoie de numeroase modificari de soft, achizitionarea de licente mai noi, precum si a unor scanere care sa citeasca noile coduri imprimate pe ambalajul medicamentelor.

„Intr-un sistem de sanatate care ne dovedeste in fiecare zi ca lucrurile nu functioneaza corespunzator, intr-un sistem de asigurari sociale de sanatate al carui platforma SIUI este aproape neutilizabila, farmacistul incearca inca sa ia toate masurile si sa isi respecte juramântul, astfel incât medicamentul necesar sa ajunga la pacient, iar acesta sa il utilizeze in mod corespunzator. Din pacate platforma si sistemele implicate genereaza erori (platforma SIUI care nu functioneaza, blocare la scanare, etc) care duc la prelungirea timpului de asteptare pentru pacient”, a declarat farmacist Sânziana Mardale, presedinte asociatiei farmacistilor independenti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri