Romania a ajuns, pana la data de 16 august, la o rata de absorbtie a fondurilor europene de peste 31%, iar obiectivul pentru final de an este de 36%-38%, a declarat sambata ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Conform datelor MFE, din alocarea de 31 miliarde euro, in Romania au intrat 9,7 miliarde euro bani europeni numai prin politica de coeziune si politica agricola, iar acestor sume li se adauga inca 6,8 miliarde euro plati directe catre fermieri.

"Tintim in mod clar o rata de absorbtie de 36%-38% pentru final de an. De aceea spun in mod clar ca lucram indeaproape pe fiecare proiect. De exemplu, saptamana viitoare vom avea intalnire cu CFR legat de investitiile pe care le au ei in derulare, pentru a vedea in ce masura putem sa obtinem mai multi bani de la ei pentru a-i rambursa de la Comisie. In luna septembrie ne propunem sa trimitem sapte proiecte majore de apa, apa uzata, la Comisia Europeana, in valoare de circa 1,5 miliarde de euro pentru aprobare", a explicat ministrul Fondurilor Europene

Ea a subliniat ca Guvernul Romaniei "trebuie sa stea cu ochii pe minge" in ceea ce priveste absorbtia de bani europeni.

"Avem de adus in tara anul acesta de la Bruxelles undeva la 2,2 miliarde euro doar pe zona de coeziune si de aceea acceleram si trebuie sa lucram intens la ceea ce inseamna generare de facturi pe fiecare proiect pe care il avem in derulare", a mai spus afirmat Roxana Minzatu.

Acesta a adaugat ca atragerea banilor europeni este o tema care depaseste orice disputa politica.

"Aseara chiar am dat o veste importanta, si multumesc celor implicati: s-au aprobat doua proiecte majore pentru Romania. 700 milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru podul de la Braila-Tulcea si un proiect foarte mare de extindere a retelei de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj, de care beneficiaza 750.000 de oameni. Pe acest tip de abordare incercam sa ne concentram si asta fac si beneficiarii si ne cer acest lucru. Sa incercam sa lasam deoparte pana la urma preocuparile acestea politicianiste si acesta este mesajul pe care il dau si eu absolut tuturor institutiilor care se ocupa de soarta Romaniei", a afirmat ministrul.

Referindu-se la proiectele finantate cu bani europeni, Roxana Minzatu a dat drept exemplu plajele de pe litoral, extinse cu bani europeni, si a mentionat ca 226 hectare de noi plaje se vor adauga litoralului in cadrul unui proiect vizand combaterea eroziunii costiere.

" Avem plaje extinse pe litoralul Marii Negre cu bani europeni. In zona Eforie cred ca turistii deja se bucura de aceste plaje. Avem finantare uriasa finalizata pe exercitiul trecut. Dar vreau sa spun ca vom continua cu 226 de hectare de noi plaje care se vor adauga litoralului romanesc existent in cadrul unui proiect de 800 milioane de euro vizand combaterea eroziunii costiere. Este pana la urma pentru litoralul romanesc un proiect si din punct de vedere turistic si economic, urias, important, dar si pe componenta de mediu. Si prin asta incerc sa spun celor care ne urmaresc sa avem incredere ca banii europeni ajung acolo unde este cea mai mare nevoie si ne fac viata pana la urma un pic mai buna. Este un mesaj important acela de a avea incredere", a spus ministrul Fondurilor Europene.

Intrebata de ce zona sunt interesate persoanele fizice cand vine vorba despre finantari europene, ministrul a precizat ca in general acestia merg pe afaceri mici si, pana in prezent, 8.715 start-upuri au fost finantate prin componenta Diaspora Start-Up.

"Persoanele fizice sunt interesate de finantari pentru mici afaceri, start-up-uri si sa stiti ca pe langa Start-Up Nation, Guvernul Romaniei a finantat din bani europeni pana astazi 8.715 start-up-uri din ceea ce inseamna componenta Diaspora Start-Up. Stiti ca si pentru romanii din afara tarii am avut oportunitati si Romania Start Up Plus. Am luat aceste firme si le-am listat pe site-ul nostru, cu numele firmei, cu codul CAEN, cu judetul in care s-au infiintat. Vreau sa facem evenimente in tara in care sa le aducem impreuna pentru ca romanii sa prinda incredere ca banii acestia europeni, 30.000-35.000 de euro cam atat a fost subventia pentru o afacere, chiar au dus la crearea unei afaceri care speram noi sa fie viabila si noi ne dorim sa ii sprijinim in continuare", a mai afirmat Minzatu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri