Romania va avea o strategie energetica in prima jumatate a acestui an, a declarat vineri, la Bazna, ministrul economiei, Varujan Vosganian

Potrivit ministrului, strategia energetica va avea cinci principii fundamentale. "Potrivit estimarilor, in perioada 2007-2013, in termeni reali, PIB-ul ar trebui sa se dubleze. Este nevoie de o crestere a productiei de energie electrica cu o treime pana in 2014", a spus ministrul economiei, citat de NewsIn.

Potrivit lui Vosganian intrarea in productie a reactorului 2 de la Cernavoda va creste productia de energie din surse hidro. Cel de-al doilea principiu va viza resursele regenerabile si electricitatea produsa in cogenerare. Cel de-al treilea principiu este reprezentat de cresterea capacitatii investitionale a Romaniei pentru a indeplini conditiile de mediu. Al patrulea principiu vizeaza construirea unei piete de energie libere si transparente. Al cincilea principiu mizeaza pe asigurarea securitatii in aprozivionarea cu materii prime energetice, in special reducerea captivitatii Romaniei in relatia cu Rusia pe gaz metan.

Oficialul MEC a mai spus ca strategia va avea trei etape. Prima etapa se va derula in perioada 2007-2009 si in acest interval Romania va depasi toate perioadele de tranzitie date de UE si va trebui sa-si unifice preturile la gaze, dar si sa indeplineasca cerintele de mediu pentru operatorii din sectorul de producere a energiei.

A doua etapa, 2009-2014, va implica intrarea in functiune a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda care vor permite Romaniei "sa fie cel mai important actor energetic din Europa de Sud-Est". in opinia ministrului, a treia etapa va viza imbinarea resurselor de energie cu politicile de conservare a acestora.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Boloş: Voi propune ca echipamentele de protecție să fie decontate din fonduri UE
Setari Cookie-uri