Gazele naturale livrate populatiei se vor scumpi in 2007 cu maximum 8%, un calendar al cresterii preturilor la gaze urmand a fi stabilit trimestrial, potrivit ministrului economiei si comertului, Varujan Vosganian
Pretul gazelor livrate consumatorilor captivi va creste cu cinci pana la opt procente in 2007. "Pentru 2007, cresterea tarifelor la gaze naturale pentru populatie va fi de cinci, maximum opt procente, dar poate fi chiar mai putin daca reusim sa reducem preturile la importuri", a spus Vosganian, citat de NewsIn. Potrivit acestuia, scumpirea gazelor naturale in acest an nu va produce o crestere a inflatiei cu mai mult de 0,5%.

Ministrul a mai aratat ca, pentru acest an, este programata infiintarea fondului social, prin care populatiei cu venituri mici urmeaza sa i se compenseze o parte din factura. in opinia sa, la fondul social vor contribui voluntar toate societatile de pe piata energiei. "Comisia de negociere va incepe discutii cu toti operatorii de pe piata energiei, pentru a gasi o modalitate ca acestea sa contribuie la fondul social. Contributia se va face voluntar si va miza pe prestigiul firmelor care vor contribui la acest fond", a explicat oficialul din Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

Acesta a mai spus ca a convenit cu ministrul muncii ca aceasta compensare in factura sa creasca proportional cu suma colectata la fondul social. Vosganian a mai aratat ca un calendar al cresterii preturilor interne la gaze naturale va fi stabilit trimestrial si ca Romania trebuie sa isi extinda capacitatea de depozitare pentru a-si scadea dependenta de importuri.

Ministrul a mai aratat ca tara noastra va trebui sa creasca interconectarea cu retelele de gaze ale altor tari si a solicitat ministrului de externe sa colaboreze cu el pentru a gasi solutiile economice in acest sens. "Sunt trei linii de interconectare pe care vom merge. Arad-Szeged, Giurgiu-Ruse si o retea de transport in nord spre Ucraina. Bineinteles ca foarte important este si proiectul Nabucco", a subliniat oficialul.

Ministrul a mai spus ca, in ceea ce priveste Transgaz, doua treimi din conductele acestuia trebuie schimbate si sunt necesare fonduri de 2-3 miliarde de euro. "Aceste fonduri vor fi obtinute din listarea la Bursa si din utilizarea profiturilor companiilor. Voi avea o discutie cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice pentru a gasi o formula de a lasa profiturile la indemana companiilor pentru investitii", a spus Vosganian.

Saptamana viitoare, in cadrul Autoritatii de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) va avea loc un consiliu consultativ in care se va discuta cresterea ratei de rentabilitate a societatilor. "ANRGN a diminuat drastic posibilitatea de a obtine profit a companiilor, dar trebuie sa fim constienti ca s-a redus, in aceeasi masura, si posibilitatea de investitii. Sub arbitrajul MEC, trebuie gasita o formula prin care sa putem creste profiturile pentru investitii", a subliniat oficialul MEC.

In porivinta gazoductului Nabucco, Vosganian a solicitat ambasadorului Federatiei Ruse "sa organizeze o intalnire la nivelul primilor-ministri, sau macar la nivelul ministrilor economiei, pentru reasezarea comertului dintre Romania si Rusia". "In cadrul acestei intalniri, daca o vom obtine, vom discuta atunci si despre Nabucco, dar pe noi ne preocupa si deficitul de peste 3 miliarde de euro pe care il avem in relatia cu Rusia", a punctat Vosganian. De asemenea, el a mai spus ca stocurile de carbune au crescut de la 63%, cat erau in momentul in care a preluat conducerea ministerului, la 78%, in prezent, din norma pentru aceasta iarna.

Tarifele gazelor naturale livrate populatiei si companiilor cu un consum redus vor creste in 2007 cu maximum 10% fata de acest an, in conditiile unei majorari a pretului gazelor din productia interna cu 25 dolari/1.000 mc, declarau la sfarsitul anului trecut responsabili din cadrul Autoritatii de reglementare in domeniul gazelor naturale. "Vom cauta ca pretul gazelor naturale pentru populatie si agentii economici cu un consum mic sa creasca doar de doua ori in 2007, in vara, urmand ca scumpirea gazelor din productia interna de la 1 octombrie sa nu se resimta in facturi, fiind absorbita de alte scaderi ale componentelor pretului final", explicau acestia la finele lui 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri