Legislatia restrictiva privind comertul in regim duty-free, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, a dus la o scadere drastica a numarului de magazine duty-free, 105 magazine fiind desfiintate, potrivit datelor furnizate agentiei NewsIn de catre Autoritatea Nationala a Vamilor. Doar trei magazine duty-free diplomatice mai functioneaza, in prezent, si toate sunt amplasate in Capitala.

Functionarea magazinelor duty-free in frontierele de stat ale Romaniei si la bordul aeronavelor care calatoresc in tarile Uniunii Europene a fost interzisa, dupa data aderarii, 1 ianuarie 2007. Prin urmare, potrivit datelor ANV, 105 magazine si-au incetat activitatea pe intreg teritoriul tarii.

Conform modificarilor legislative privind regimul duty-free, care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie, comertul prin magazine duty-free se mai poate face in aeroporturi, pe fluxurile de plecari externe, la bordul aeronavelor care au ca destinatie directa state terte si in magazinele diplomatice agreate de Ministerul de Externe.

Comercializarea in regim duty-free este autorizata de catre Ministerul Finantelor, pe o perioada de cinci ani, iar functionarea magazinelor este vizata de catre Minsiterul Administratiei si Internelor si ANV. in aeroporturi, taxa anuala de functionare este de 10 mii de euro. Produsele comercializate in regim duty-free sunt scutite de la plata taxelor vamale, a TVA si a accizelor.

Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), magazinele din aceasta categorie au reprezentat o sursa de contrafacere si evaziune fiscala care poate fi de ordinul milioanelor de euro, lunar, intr-un singur punct de vanzare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Cîțu: Aș vrea să mă ia cineva la rost de ce nu creștem cu 40% investițiile
Setari Cookie-uri