Agentia de rating Standard &Poor\'s spune ca ar fi mai bine pentru Romania ca guvernul roman sa dea mai multa atentie investitiilor pe termen lung, ca sa isi asigure finantare din partea Uniunii Europene, decat unei crize politice care ar putea determina aleregri anticipate, informeaza NewsIn
Criza politica din Romania, declansata din cauza investigatiilor juridice legate de privatizarea sectorului energetic, a starnit ingrijorari, deoarece este posibil sa cada guvernul si programul acestuia de reforme, la doar cateva saptamani dupa ce Romania a aderat la Uniunea Europeana, transmite Reuters.

Ca sa beneficieze integral de finantarea europeana, Romania trebuie sa creeze proiecte pentru imbunatatirea infrastructurii statului si pentru cresterea competitivitatii tarii in cadrul blocului european. Romania mai trebuie si sa dispuna de fonduri, pentru cofinantarea acestor proiecte.

"Alegerile anticipate in Romania nu ar fi deloc o veste foarte buna", a declarat, intr-un interviu telefonic pentru Reuters, analistul de credite de la S&P, Remy Salters. Salters a explicat ca organizarea alegerilor anticipate ar fi o operatiune costisitoare. "Acesta este un moment foarte prost pentru alegeri anticipate, deoarece guvernul trebuie sa rationalizeze cheltuielile, ca sa poata co-finanta transferurile de la Uniunea Europeana", a spus Salters.

Desi premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca este hotarat ca guvernul sau sa isi duca mandatul pana la capat in 2008, ideea posibilelor alegeri anticipate a aparut din cauza declaratiilor unor membri ai Partidului Democrat si ale presedintelui Traian Basescu, aflat in disputa cu premierul Tariceanu.

Salters a spus ca una dintre posibilitati ar fi ca alegerile anticipate sa fie organizate la data de 13 mai, impreuna cu alegerile pentru Parlamentul European, ceea ce ar fi mai putin costisitor decat un scrutin separat si ar putea clarifica nesiguranta politica.

Salters a spus ca momentan, ratingurile acordate Romaniei arata stabilitate, deoarece in evaluarea "BBB-" acordata de S&P Romaniei pentru datorie in moneda straina sunt incluse si tulburarile politice. Salters considera ca prognozele pentru economia Romaniei sunt "promitatoare", in contextul in care inflatia anuala a scazut sub 5% in 2006, iar guvernul prevede reducerea cheltuielilor.

Romania se asteapta la un deficit fiscal de 2,8% din produsul intern brut (PIB), in 2007, iar Salters a spus ca e posibil ca deficitul sa fie chiar mai mic decat aceasta valoare.

Salters a avertizat, insa, oficialii de la Bucuresti, sa limiteze cheltuielile de consum, ca sa controleze deficitul de cont curent in crestere. "Prevedem un deficit fiscal de 2,5% din PIB, in 2007, dar va fi nevoie de multe eforturi pe linia investitiilor, ca sa se ajunga la atingerea acestei valori, exceptand cazul in care situatia politica duce la cresterea cheltuielilor curente, lucru care ar fi rau", a spus Salters, in interviul acordat Reuters.

Oficialii de la Bucuresti estimeaza ca deficitul fiscal al Romaniei va fi de aproximativ 1% din PIB, in 2006, comparativ cu previziunile initiale care estimau un deficit de 2,5% din PIB. Deficitul este atat de mic mai ales deoarece multe obiective au ramas in faza de proiect.

Salters prevede ca deficitul de cont curent va fi de aproximativ 11,9% din PIB si, respectiv, in jur de 12% in urmatorii doi ani, comparativ cu asteptarile guvernului care indica un deficit de 8,6%. Salters a spus ca aceste valori sunt generate mai ales de cresterea importurilor de bunuri de investitii si a consumului in crestere al menajelor.

S&P estimeaza ca Romania va avea o inflatie de 5,5%, in 2007, peste tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care situeaza inflatia in culoarul 3-5%, accentuata de presiunile salariale si de preturile mai mari ale energiei generate de intrarea Romaniei in UE.

Romania are ratingul "Baa 3" acordat de agentia de evaluare Moody's Investors Service si, respectiv "BBB-" din partea Fitch Ratings.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri