30% sanse ca o recesiune tehnica sa aiba loc anul acesta in vestul Europei, BNR se va lupta sa tina cursul de schimb in frau daca din vestul UE apar stiri negative, iar o eventuala adoptare a euro va lovi cel mai puternic companiile din sectoarele economice slabe ale Romaniei. Acestea sunt cateva dintre estimarile facute, intr-un interviu acordat wall-street.ro, de catre Alexis Garatti, economist sef Euler Hermes, una dintre cele mai mari companii europene de asigurare a creditelor comerciale, parte a grupului Allianz.

“O recesiune tehnica in anumite tari din vestul Europei poate avea loc inca de anul acesta, sansele unui asemenea scenariu fiind de 20-30%. Tarile din Europa Centrala si de Est vor suferi o reducere a ritmului de crestere economica, pe masura ce dificultatile Germaniei si socul nesigurantei comerciale se va face simtit pe continent”, a declarat Alexis Garatti.

Intrarea unei tari in recesiune tehnica are loc atunci cand economia acesteia scade in doua trimestre consecutive. Scenariul este foarte posibil in Germania anul acesta, economia tarii inregistrand o scadere de 0,1% in perioada aprilie-iunie (trimestrul 2), in vreme ce oficialii Bundesbank au declarat ca in urmatorul trimestru Produsul Intern Brut “ar putea sa scada usor”.

In cazul SUA, probabilitatea unei recesiuni este de 40% atunci cand se tine cont de inversarea curbei de randament. Exista o posibilitate deloc neglijabila ca acest lucru sa aiba loc in urmatorii 1-2 ani”, considera Garatti.

Cititi mai mult despre ce inseamna inversarea curbei de randament si de ce economistii cred ca aceasta prevesteste o recesiune in SUA.

In privinta Romaniei, economistul Euler Hermes subliniaza faptul ca motoarele cresterii economice s-au supraincalzit ca urmare a masurilor de relaxare fiscala adoptate de Guvernele din ultimii ani si a cresterii rapida a salariilor.

Masurile au propulsat consumul si cresterea PIB in Romania, insa costul este o economie supraincalzita si o adancire a dezechilibrelor macroeconomice. Deficitul fiscal al tarii este estimat sa urce la 4% din PIB in 2019-2020, iar deficitul de cont curent va ajunge la 5% din PIB. Intre timp, inflatia a ramas la un nivel ridicat, in jur de 4%, mult peste tinta BNR de 2,5%”, spune Garatti.

Acesta atrage atentia ca interventiile BNR pentru mentinerea stabilitatii cursului de schimb leu-euro vor deveni semnificativ mai dificile daca investitorii straini isi vor pierde increderea in moneda nationala, in eventualizatea unei incetiniri a cresterii economice la nivel global.

“De asemenea, rezervele valutare ale Romaniei sunt in scadere si mai acopera doar 70% din necesarul de plata al serviciului datoriei externe din urmatoarele 12 luni, nu nivel de peste 100% fiind de dorit”.

Cand criza se apropie, mai merita sa ne gandim la adoptarea euro?

Din punct de vedere politic, Romania si-a asumat adoptarea monedei unice europene in 2024, premierul Viorica Dancila reafirmand acest obiectiv la inceputul acestui an. Totusi, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat luna aceasta ca trebuie să ne construim cu grijă „aleea către euro şi nu să ne grăbim ca să ajungem primii acolo”.

Adoptarea euro va avea consecinte importante intr-o tara precum Romania, existand clar avantajul integrarii economice a tarii in blocul Uniunii Europene.

“Totusi, trebuie tinut cont de constrangerile pe care tara le-ar avea de infruntat la nivel de politica fiscala. Cea mai mare constrangere ar exista in situatia in care euro s-ar aprecia puternic in comparatie cu datele fundamentale din economie (n.red. a Romaniei). Intr-un asemenea scenariu, companiile din cele mai putin competitive sectoare ale economiei vor suferi semnificativ. Intrebarea care se pune este urmatoarea: va fi dispusa societatea (romaneasca) sa accepte o modernizare a economiei intr-un ritm mai rapid decat cel observat in anii anteriiori? Raspunsul la aceasta intrebare este important deoarece ar putea afecta locurile de munca”, mentioneaza Alexis Garatti.

Potrivit guvernatorului BNR, Romania inregistreaza un prezent un nivel de convergenta reala de 61% in privinta adoptarii monedei euro, in comparatie cu 70-75% - nivelul considerat critic inainte de adoptare.

Statele care vor sa adopte euro trebuie sa indeplineasca o serie de criterii de convergenta, care sa dovedeasca faptul ca acestea nu vor cauza riscuri majore pentru zona euro in ansamblu. Criteriile de convergenta vizeaza stabilitatea preturilor (inflatie), finantele publice, stabilitatea cursului de schimb si ratele dobanzilor pe termen lung.

Sursa foto: Euler Hermes

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri