Valoarea punctului de pensie s-ar putea majora intre trei si cinci procente, de la 1 septembrie, a declarat ministrul muncii, Gheorghe Barbu."Sper sa putem majora valoarea punctului de pensie intre trei si cinci procente, din septembrie, daca executia bugetara in 2007 va fi una buna si aici ma refer la bugetul asigurarilor sociale", a spus ministrul muncii, citat de NewsIn.

Ultima majorare a punctului de pensie s-a facut la 1 decembrie, cand valoarea acestuia a crescut cu 16,8%, ceea ce a adus in plus la pensie aproximativ 50 de lei pentru pensionarii din sistemul public si 20 de lei pentru agricultori. De aceasta majorare au beneficiat peste patru milionae si jumatate de pensionari.

Ministrul muncii a mai precizat ca, pana la sfarsitul anului 2007, pensiile vor fi cu 27% mai mari decat la inceputul lui 2005, in termeni reali. Conform programului de guvernare elaborat in 2004, pensiile ar trebui sa se majoreze in termeni reali cu 30% pana in 2008.

Valoarea punctului de pensie a fost majorata in 2005 cu trei procente, iar in urma recalcularii, punctul a mai crescut cu noua procente. in 2006, punctul de pensie a mai fost majorat in trei transe, respectiv cu 9,3% in aprilie, cu 5% in septembrie si cu 16,8% in decembrie. in prezent, valoarea punctului de pensie, cu ajutorul caruia se calculeaza pensiile in sistemul de stat, este de 396,2 lei.

In prezent, in Romania sunt peste 5,6 milioane de pensionari, din care peste 4,6 milioane provin din sistemul asigurarilor de stat. Pensia medie, la sfarsitul lunii noiembrie, era de 317 lei in sistemul asigurarilor de stat si de 120 de lei pentru agricultori.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Coronavirus: Cei mai bogaţi oameni ai lumii au pierdut 444 miliarde de dolari
Setari Cookie-uri