Metoda de tarifare a consumului de gaze naturale in kilowati/ora, si nu in metri cubi cum este in prezent, este o practica europeana, care va fi aplicata si in Romania din 1 septembrie 2007, pana atunci adoptandu-se un sistem intermediar, informeaza ANRGN.
"Odata cu aderarea Romaniei la UE, aceasta practica urmeaza a se implementa si pentru consumatorii romani, ceea ce permite trecerea la un sistem de facturare imbunatatit, care sa reflecte atat volumul de gaze naturale consumate, cat si calitatea acestora (continutul energetic). in acelasi timp, tarifarea in unitati de energie permite utilizatorului o comparatie mult mai facila intre diferitele sisteme de incalzire (de exemplu cu gaze naturale, in sistem centralizat, cu energie electrica etc)", se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).

Reprezentantii ANRGN mai arata ca, potrivit Legii gazelor, tarifarea acestora in functie de continutul energetic permite o delimitare clara, in functie de zona geografica, a calitatii gazelor livrate consumatorilor. "Mentionam ca puterea calorifica superioara reprezinta un parametru de calitate a gazelor naturale si ca aceasta variaza in functie de sursa de provenienta (originea) acestora. Astfel, gazele din productia interna au puteri calorifice diferite de cele importate, dar si in functie de zona din care sunt extrase sau zacamintele din care provin (bazinul Transilvaniei, Nordul Moldovei, Nord Vestul Olteniei, zona Ploiesti etc)", mai spun acestia, potrivit NewsIn.

Legea gazelor, aprobata in august 2004, prevede trecerea la tarifarea in kilowati pe ora dupa trei ani de la publicare, ceea ce inseamna 1 septembrie 2007. Factura la gaze contine, de la 1 ianuarie 2007, conform prevderilor din Codul Fiscal, si valoarea accizelor aplicate gazului natural utilizat ca si combustibil pentru incalzire, in valoare de 0,17 euro/gigajoule.

Astfel, in perioada 1 ianuarie - 1 septembrie 2007, contravaloarea consumului va continua sa fie determinata ca si pana acum, prin inmultirea volumului de gaze naturale consumate intr-o anumita perioada de timp cu un pret unitar, exprimat in lei pe metru cub. Suplimentar insa, pe factura va fi trecuta si cantitatea de energie consumata, calculata prin inmultirea volumului de gaze naturale consumate intr-o anumita perioada de timp cu puterea calorifica a acestora. Potrivit ANRGN, acest mod de calcul se introduce in scop fiscal, pentru determinarea contravalorii accizei pentru gazul natural, conform Codului Fiscal.

ANRGN mai precizeaza ca a solicitat tutror operatorilor de pe piata sa isi prezinte propriile programe de investitii pentru trecerea la noul mod de tarifare, indeplinirea acestora urmand sa fie monitorizata de catre Autoritate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri