Dupa peste 1.000 de intalniri cu investitori si o cariera de 23 de ani in piata financiara romaneasca, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, isi aduce aminte de anii pierduti ai capitalismului romanesc, dominati de mineriade si de ideea ca “noi nu ne vindem tara”, precum si de momentele in care Romania a ajuns a fie comparata, in mod incorect, cu o falimentara “Argentina de pe Dunare”.

“Romania a evoluat puternic abia dupa anii 2000, asta dupa ce pierduseram trenul capitalismul in anii ’90. Am recuperat si ne-am deschis catre investitorii straini dupa ce a devenit clar ca vom adera la Uniunea Europeana. Din pacate insa, fata de celelalte tari din regiune, noi am avut doar 2000-2008, nu 18 ani la dispozitie. Ne va lua mult sa recuperam timpul pierdut din anii ’90 pentru ca nici celelalte tari nu stau pe loc. In ziua de astazi este o lupta apriga pentru atragerea fiecarui dolar investitie straina directa”, mentioneaza Anghel.

Drumul Romaniei de la “Tigrul Europei” la “Argentina de pe Dunare” si inapoi

Criza a modificat planurile investitorilor la nivel global, in prezent Europa nefiind pe un loc fruntas in preferintele acestora, considera Lucian Anghel.

“Criza din 2008 a provocat momente pe care nu le voi uita niciodata in viata. Imi aduc aminte ca Romania ajunsese sa fie denumita ‘Argentina de pe Dunare’, nu de catre oricine, ci in rapoarte oficiale de analiza ale unor mari banci de investitii straine care prezentau doar jumatatea goala a paharului. Cand titlul unui astfel de raport de analiza, citit de investitori straini din toata lumea, este “Romania – Argentina de pe Dunare”, ai o mare problema. A fost o reactie in lant, cu multi analisti care au preluat ideea si pentru care Romania se indrepta spre incapacitate de plata si chiar devenea un asa-zis nucleu al unei posibile destramari a zonei euro”, povesteste Lucian Anghel.

Interviul complet va fi publicat in Anuarul wall-street.ro “30 de ani de capitalism”

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri