Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru promulgarea mai multor legi, printre care se numara si cele ce transpun la nivel national prevederile directivei europene de plati PSD2, ale carei cerinte obligatorii, in mare parte, au intrat in vigoare in luna septembrie a acestui an.

Klaus Iohannis a publicat legile care tin de transcrierea la nivel national a directivei PSD2, urmand a fi publicate in Monitorul Oficial. Transcrierea la nivel national a directivei europene ii confera Bancii Nationale a Romaniei statutul de autoritate competenta pentru asigurarea implementarii.

Una dintre legile promulgate reglementeaza autorizarea, cerintele operationale si supravegherea institutiilor emitente de moneda electronica, desfasurarea activitatii de servicii de plata si de catre institutiile emitente de moneda electronica, registrul acestor institutii, secretul profesional, schimbul de informatii si registrul tranzitoriu aplicabil acestor institutii. De asemenea, stabileste drepturi si obligatii pentru institutiile emitente de moneda electronica.

Aplicarea cerintelor de autentificare stricta a clientilor, parte a directivei, este un subiect "sensibil "la nivelul intregii Uniuni Europene, Autoritatea Bancara Europeana luand decizia de a amana acest proces, pentru a nu risca sa afecteze experienta de plata a utilizatorilor in momentul in care fac cumparaturi online si de a le oferi institutilor financiare posibilitatea dezvoltarii unui flux mai prietenos.

Odata cu publicarea legii in Monitorul Oficial, Banca Nationala a Romaniei poate aplica si sanctiuni celor care nu respecta cerintele impuse de directiva PSD2.

In esenta, PSD2 le cere bancilor sa puna la dispozitia jucatorilor terti mai multe informatii cu privire la conturile clientilor, insa doar cu acordul acestora. Astfel, jucatorii terti le pot oferi clientilor instrumente de bugetare a fondurilor pe care le detin la toate institutiile financiare, dar si posibilitatea de a initia plati din alte medii decat din cele in care isi gestionau pana la momentul respectiv toate operatiunile financiare.

Jucatorii terti, care sunt nevoiti sa detina o licenta emisa de autoritatile de reglementare, pot accesa datele detinute de banci prin platforme de tip API.

Presedintele Iohannis a promulgat si legile pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2016 privind unele masuri de eficientizare a implementarii proiectelor de infrastructura de transport, unele masuri in domeniul transporturilor, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative; privind stabilirea unor masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE, EURATOM) nr. 1141/2014 al Parlamentului European si al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind statutul si finantarea partidelor politice europene si a fundatiilor politice europene; pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 108/2018 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea infiintarii de noi intreprinderi mici si mijlocii; privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilor, precum si a altor acte normative (PL-x 249/03.06.2019); privind serviciile de plata si pentru modificarea unor acte normative.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri